Vuile lucht in Peking blijft zorgwekkend

Peking ontkent dat het statistieken over de luchtvervuiling vervalst. Toch blijft de smog een zorgenkind in aanloop naar de Spelen later dit jaar.

Tweevoudig olympisch kampioen op de 10.000 meter en wereldrecordhouder op de marathon Haile Gebrselassie heeft grote twijfels. De kans is groot dat een van de beste langeafstandslopers niet gaat deelnemen aan de Olympische Spelen, die in augustus in Peking plaatsvinden. Het is er warm en vochtig, wat hardlopen al moeilijk maakt, maar de kwaliteit van de lucht is er ook van slechte kwaliteit, stelde de Ethiopiër enkele weken geleden. Hij weet niet of het veel zin heeft om onder deze omstandigheden naar Peking af te reizen. Lornah Kiplagat heeft mede om dezelfde reden al laten weten dat ze niet deelneemt aan de marathon maar zich toelegt op de 10 kilometer.

Gebrselassie hoeft niet te twijfelen. Althans niet volgens Du Shaozhong, directeur van de stedelijke milieudienst in Peking. De stad investeerde de laatste tien jaar 10 miljard euro in verbeteren van luchtkwaliteit. „In januari en februari is de lucht opnieuw aanzienlijk verbeterd”, zei Du Shaozhong gisteren op een persconferentie.

Toch baart de vervuiling veel atleten zorgen. Ook de Nederlander Kamiel Maase ondervond zware hinder tijdens een training in Peking, en experimenteerde met een mondkapje. De smog in de stad is een mengsel van ozon, NOq, fijnstof, zwavelverbindingen en roet. De vervuilingsgraad is soms vijf keer hoger dan de aanbevolen veiligheidsconcentratie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité, Jacques Rogge, waarschuwde al dat wedstrijden kunnen worden uitgesteld of verplaatst als de luchtkwaliteit te wensen overlaat. Gisteren zei Rogge in Vancouver dat de smogdreiging er nog steeds is, maar dat China de laatste maanden enorme inspanningen heeft geleverd om het probleem aan te pakken.

Peking maakt zich sterk dat de luchtkwaliteit tijdens de Spelen, dankzij extra maatregelen als het stilleggen van bedrijven en het weren van auto’s, aan de eisen van de WHO zal voldoen. De beperkingen gaan in op 27 juli, als het olympisch dorp de deuren opent, en duren tot 20 september, als de laatste deelnemers aan de Paralympics Peking hebben verlaten.

Peking probeert de atleten gerust te stellen met vervalste cijfers, schreef de Aziatische editie van de Wall Street Journal vorige maand. De stad heeft de meetstations verplaatst van twee zwaar vervuilde gebieden naar drie buurten in ‘zuiverder’ regio’s, concludeerde de krant. Die beschuldiging werd door Du Zhaozhong gisteren ten stelligste tegengesproken. „Ons meetsysteem wordt elke dag beter. Er is geen sprake van dat we meetstations hebben verplaatst.”

Ook de weersomstandigheden spelen een rol. Peking probeert bijvoorbeelden wolken kapot te schieten, maar heeft niet alles onder controle. „Voor goede lucht hebben we de hulp van de mensen nodig, maar ook een beetje geluk”, erkende Du.

Ondertussen is ook het waterprobleem een punt van discussie. Peking heeft 300 miljoen kubieke meter extra water nodig om de vervuilde rivieren, kanalen en meren in Peking schoon te maken voor de Olympische Spelen en voor voldoende drinkwater te zorgen. Dat water wordt weggepompt uit noordwestelijke provincies. Door het watertekort dat daardoor ontstaat in de provincie Shaanxi zijn miljoenen boeren in hun bestaan bedreigd, zegt een Chinese functionaris in de krant Financial Times.

Chinezen hebben gemiddeld toegang tot 348 kubieke meter water per jaar. Onder de 1.000 kubieke meter is er volgens de VN sprake van watertekort. De overheid heeft onlangs 40 miljard euro vrijgemaakt om jaarlijks 1,2 miljard kubieke water uit het vochtiger zuiden naar het noorden te transporteren, maar dat project komt te laat voor de Spelen.