Uitstekend voor een kort bezoek met halve glaasjes

Vyne is een leuke wijnbar. Je kunt er spontaan langs voor een glaasje en een hapje.

Het leukst is het natuurlijk als de combinatie van die twee je ook gelukkig maakt.

Vyne

„Dit ruikt naar urine.” Mijn tafelgenote laat haar neusvleugels kort flapperen. Ze zet haar wijnglas neer en zegt: „Ik ga dit niet opdrinken.”

Ik ben een beetje uit evenwicht. Aan de ene kant is het heel leuk als je in een wijnbar zit en een half-Australische, half-Nieuw-Zeelandse man met een rurale baard bij je tafel gaat staan om zijn wijn te promoten. Zijn wijn, die hij heeft gemaakt van druiven van hele oude wijnstokken van een wijngaard in Catalonië. Allemaal heel charmant, authentiek en biologisch. Aan de andere kant ruikt de wijn nogal sterk naar, ja, urine.

Even daarvoor was de man aan onze tafel komen staan en had twee glazen van zijn Catalaanse urine volgeschonken. „Het doet me wel een beetje aan een Loirewijn denken”, bracht ik uit, toen ik aan het aangeboden glas had geroken. De man knikte driftig en vreugdevol. Maar toen hij zich op andere gasten van de wijnbar richtte, besloten we de glazen niet toch op te drinken. We willen vanavond toch liever zelf bepalen wat we drinken.

De tafelgenote en ik komen om privéredenen ongeveer een keer per maand in Vyne. (Het personeel zegt zelf: Faain maar ik vind Vie-nè leuker klinken). De wijnbar aan de Prinsengracht bestaat al ruim een jaar en is hip ingericht, met een coole wand met koude flessen wijn (zie foto) en veel strak gelakt eikenhout. Er uren blijven hangen is niet heel prettig: de lange tafels hebben krukken waar je koude billen van krijgt en op de bankjes moet je gek opgekruld zitten.

Maar voor een kort bezoek leent Vyne zich uitstekend. Met name door de zogenaamde ‘flights’, een soort menuutjes waarbij je drie halve glaasjes wijn (dat noem je dan een ‘taste’) proeft. De sommelier die deze combinaties samenstelt, heeft veel talent, en de combinatie wijn en hapjes is vaak heel raak.

Er zijn in Nederland, als de gegevens van www.iens.nl een beetje up-to-date zijn, tegenwoordig een stuk of twintig wijnbarren. Voor een deel zijn dat restaurants waar je in een zijkamer wat losse wijntjes kan drinken, voor een deel zijn het gespecialiseerde zaken, die wat voedsel betreft alleen kleine hapjes aanbieden.

Een wijnbar is pas een wijnbar als je er zomaar binnen kunt wippen en een wijntje kunt drinken. Bovendien moeten er minstens twintig wijnen per glas worden verkocht. Dat is geen Europese regelgeving, maar een persoonlijk standpunt. Laagdrempelig, met een breed assortiment.

Deze keer hebben we bij Vyne een beetje pech. De kaas is op, omdat de leverancier onbereikbaar is; van de drie hapjes van de food flight zijn er maar twee beschikbaar en erger: we vinden de combinatie wijn-hapjes niet zo gelukkig als anders. „Misschien zijn ze niet zo goed in wintergerechtjes”, suggereert mijn tafelgenote, en die opmerking brengt bij mij herinneringen boven aan een bisque (soep) van Hollandse garnalen, waar een Soave bij werd geschonken. We waren er stil van. Maar ja, dat was ergens de vorige zomer.

Nu leek het of de wijnen niet waren opgewassen tegen de hapjes. We namen bijvoorbeeld eendelever met daarbij een Hongaarse Tokajwijn. Zo’n Tokaj heeft eigenlijk altijd een erg lekkere geur. Maar in dit geval kregen we een Furmint, een eenvoudige variant, en die viel compleet in het niet bij de eend. Er bleef alleen wat zurigs over. Jammer. Een coquille met spek deed hetzelfde met de Franse (Maçon) chardonnay die erbij werd geserveerd. Weer jammer.

Uiteindelijk werden we toch nog even gelukkig, zoals we gewend zijn bij Vyne, van een prettige combinatie van wijn en hapje.

Eerst kregen we een glas Maury van Domaine Pouderoux voorgezet. Dat is een Franse, zoete rode wijn met een wat hoger alcoholpercentage dan normaal, zoiets als een Banyuls (die kun je vinden bij iedere slijter). Daarbij kwam een warm chocoladetaartje met een saus van vanille uit Madagascar. En toen was ik de werkdag echt vergeten.

Op zoek naar een wijnbar of wijnbar/restaurant in de buurt? Surf dan naar nrcnext.nl/links