Tsjaad akkoord met onderzoek naar ‘misbruik’

President Idriss Déby van Tsjaad stemt in met een „internationaal onderzoek” naar beschuldigingen dat hij zijn macht misbruikt sinds hij eerder deze maand het leger een couppoging liet neerslaan. Verschillende oppositieleiders zijn in de afgelopen weken spoorloos verdwenen.

Déby deed zijn toezegging na een bezoek aan Tsjaad door Nicolas Sarkozy. De Franse president had reden om aan te dringen op een onderzoek naar het optreden van zijn Tsjadische ambtscollega: het was immers Frankrijk dat zijn voormalige kolonie Tsjaad diplomatiek te hulp schoot toen rebellen dreigden de hoofdstad N’Djamena in te nemen en Déby af te zetten. Dat het regime in Tsjaad de daarna uitgeroepen noodtoestand klaarblijkelijk gebruikt om zich te ontdoen van politieke tegenstanders, compromitteert Parijs.

Sarkozy sprak na afloop van zijn ontmoeting met Déby klare taal: „Ook al is de regering van Tsjaad legitiem, zij kan niet doen wat zij wil – zij kan zich niet alles permitteren”, aldus de president tegenover de Franse radio.

Sarkozy – die voor het eerst tijdens een officieel buitenlands bezoek werd begeleid door zijn echtgenote Carla Bruni – reisde vandaag door naar Zuid-Afrika.