Televisie Voorkeur

De ‘Verlosser’ is terug. Johan Cruijff werd deze week bij Ajax binnengehaald als degene die de club moet gaan redden. Dat is niet voor het eerst, zoals het geschiedenisprogramma Andere Tijden vanavond laat zien. In 1981 keerde Cruijff als voetballer terug bij een noodlijdend Ajax. En toen was daar de gedenkwaardige wedstrijd tegen Haarlem. Op de archiefbeelden zie je Cruijff draaien, dribbelen, hij omzeilt Martin Haar en met een snelle beweging lobt hij de bal over John Metgod in het doel. Een weergaloze goal. Ajax wint en hervindt zich. De club wordt dat jaar weer kampioen. Ned.2, 21.25-22.00u.

actualiteiten

EénVandaag. De Russische president Poetin lijkt maar moeilijk afstand te kunnen nemen van de macht. Zondag zijn er verkiezingen, Poetin heeft Medvedev, naar voren geschoven als opvolger. Medvedev wordt gezien als een marionet van Poetin. EénVandaag behandelt de vraag hoe Poetin de macht naar zich toe zal trekken en of Medvedev wel bereid zal blijken naar het pijpen van zijn oude baas te dansen. Ned.1, 18.20-18.45u.

Netwerk. Verslaggever Margje Fikse bezocht de families van drie vorig jaar in Turkije vermoorde christenen. De mannen werden in een uitgeverij van bijbels aangetroffen met vastgebonden handen en voeten en doorgesneden kelen. De daders hadden de drie christenen ritueel geslacht. Ned.2, 20.25-20.55u.

Nova. Hoofdonderwerp: het ontslagrecht. Minister Donner van Sociale Zaken heeft de discussie over het ontslagrecht nieuw leven ingeblazen door in De Pers te zeggen dat het kabinet niet aan versoepeling ontkomt. Verder een item over tekenaar Siegfried Woldhek die op de TED conferentie in Californië een nieuwe theorie over het ware gezicht van Leonardo da Vinci zal ontvouwen. Ned.2, 22.15-22.50u.

praatprogramma

De wereld draait door. Matthijs van Nieuwkerk en tafelheer Jort Kelder praten met Jelle Brandt Corstius, correspondent in Moskou, over de Russische verkiezingen van zondag. Verder: Frits Duparc die afscheid neemt als directeur van het Mauritshuis in Den Haag en Yolanthe Cabau van Kasbergen over haar zoektocht naar talentvolle identieke tweelingen. Ned.3, 19.30-20.25u.

Het gesprek: Spraakmakers. Gijs Groenteman en Teun van de Keuken praten met Henk Spaan, die na dertig jaar opstapt als sportcolumnist bij Het Parool. Het gesprek, 22.00-23.00u.

Pauw en Witteman. In ieder geval te gast: hoogleraar historische Nederlandse letterkunde Herman Pleij, die afscheid neemt van de Universiteit van Amsterdam. Hij presenteert zijn top 3 van middeleeuwse boeken. Ned.1, 23.00-23.55u.

Phara. Praatprogramma met Phara de Aguirre en Lieven van Gils. Vandaag te gast Patrick Lefevere, bestuurder bij Quickstep, en de ‘vliegende reporter Jamal’ die alvast het parcours verkent van de Omloop van Gent naar Gent die zaterdag gereden wordt. België 2, Canvas, 23.05-23.40u.

documentaire

Holland doc: Stranded. Franse, met meerdere prijzen bekroonde documentaire uit 2007 van Gonzalo Arijon. In 1972 stortte in de Andes een vliegtuig neer met aan boord het Uruguayaanse rugbyteam. Ruim tien weken hielden de mannen zich in leven op een vierduizend meter hoge gletsjer. Twee mannen weten uiteindelijk in tien dagen de bewoonde wereld te bereiken en hulp te halen. Zestien van de 45 passagiers komen levend thuis. Het verhaal is nog altijd spectaculair en niet alleen omdat zij mensenvlees aten. De regisseur reist met een aantal overlevenden terug naar de plek waar het vliegtuig neerkwam. Ned.2, 22.50-0.40u.

informatief

Landroof. Serie reportages over plekken in Nederland die dreigen te worden verziekt of er slecht aan toe zijn. Zie ook www.landroof.nl. Ned.2, 19.25-19.55u

VPRO Thema: Proost. Jongeren drinken steeds jonger en steeds meer. Het aantal alcoholvergiftigingen bij jongeren tussen de 10 en 15 jaar is in de afgelopen jaren verzesvoudigd. Bijna alle misdrijven in het weekend hebben met alcohol te maken. Op maandag zitten de leerlingen in de schoolbanken te suffen. In VPRO Thema de schade die alcohol bij jongeren aanricht, de tweeslachtigheid van de politiek, de stille kracht van de drankfabrikanten, de geraffineerde reclames, de dilemma’s van ouders en de machteloosheid van politie en hulpverleners. Ned.3, 20.25-21.50u.

amusement

Cabaret & Co. Centraal staat cabaretier Ronald Goedemondt. Hij kreeg een nominatie voor de VSCD Neerlands Hoop Prijs voor zijn tweede programma Ze bestaan echt. Als cabaretier en stand upper is Goedemondt meer beïnvloed door de Amerikaanse dan door de Nederlandse school. Daarom gaat Cabaret & Co over de verschillen tussen beide genres. Goedemondt geeft zijn kijk op het vak en praat over zijn droom naar Amerika te gaan. Ned.3, 23.25-0.00u.

Het zesde zintuig. Eerste aflevering van nieuwe serie waarin zestien kandidaten die denken over paranormale gaven te beschikken, aan de hand van een aantal cases worden getest. Vorig jaar trok het programma bij de KRO ruim een miljoen kijkers, maar deze omroep zag er blijkbaar geen heil meer in. RTL 4 sprong in het gat. De presentatie is in handen van Beau van Erven Dorens. In de eerste vier afleveringen is er telkens een afvaller. De overgebleven kandidaten worden in de praktijk getest op hun zesde zintuig. Een wedstrijd om de titel ‘beste paranormaal begaafde Nederlander van 2008’. RTL 4, 21.30-22.25u.

sport

RTL Voetbal. Live-verslag van de wedstrijd Feyenoord – FC Zwolle, in de kwartfinale van het KNVB Bekertoernooi. Met aansluitend de loting voor de halve finales. RTL 7, 19.55-23.10u.