Soms klinkt Adele net zo gebroken als haar hart

cd pop Adele: 19 ****-

cd pop

Adele: 19

De nieuwe Britse zangeres Adele kan veel. Soms klinkt ze in haar eentje als een bigband, met machtige uithalen. Soms eenzaam, dan is haar stem een klein vlammetje in een donkere wereld. En ze kan net zo gebroken klinken als haar hart. Al die nuances zijn aantrekkelijk. Maar het mooiste is als ze haar jonge-meisjesemoties uitvergroot tot iets universeels – dan wordt haar weelderige stem een schuilplaats voor iedereen. Adele, haar achternaam is Adkins, komt uit Londen. Ze was de eerste winnaar van de Britse ‘critics choice’-award, bedoeld voor een artiest die nog geen plaat uit heeft. Ze wordt wel bestempeld als jazz- of soulzangeres. Maar Adele overstijgt de criteria. Op dit debuut, genoemd naar haar leeftijd, krijgt die gastvrijheid vorm in liedjes als Chasing Pavements, Cold Shoulder en Melt My Heart to Stone. Stijlvol aangekleed met trillende violen, aanzwellende percussie en triangels.

Sommige nummers doen denken aan de ‘blue-eyed soul’ van Dusty Springfield, andere hebben een jazzy ondertoon. Een enkel lied is minder geslaagd, zoals de brave Bob Dylan-cover Make You Feel My Love en het saaie openingsnummer. Die zijn onder Adeles maat.

    • Hester Carvalho