Sleepbedrijf Smit wijst bod op terminals af

Sleep- en bergingsbedrijf Smit Internationale wijst het bod van 300 miljoen dollar (bijna 200 miljoen euro) van concurrent Boskalis op de terminaldivisie af. Dat heeft Smit dinsdag bekendgemaakt.

Volgens Smit past de terminaldivisie, goed voor circa een kwart van de winst en omzet van Smit Internationale, binnen de strategie van het concern. Het gaat om „een stabiel bedrijf met een gestage groei”, stelt het bedrijf in een persbericht. Bovendien profiteert het onderdeel volgens Smit van synergievoordelen met de andere drie divisies.

De Nederlandse baggeraar Boskalis heeft sinds 1963 een joint venture onder de naam Lamnalco met het Saoedische conglomeraat Rezayat, dat actief is in onder meer bouw, industrie, handel, telecom en maritieme dienstverlening. De overnameprijs zou geheel in contanten worden betaald.

Met een overname van de terminalpoot van Smit willen Boskalis en Rezayat hun naar eigen zeggen leidende positie in terminaldiensten aan olie- en gasbedrijven uitbreiden. In een reactie zei Peter Berdowski, bestuursvoorzitter van Boskalis, gisteren dat Lamnalco en de terminaldivisie van Smit nu concurrenten zijn, terwijl ze samen 40 procent van de wereldmarkt in handen zouden krijgen. Als de overname lukt, ontstaat een concern met een jaaromzet van ruim 280 miljoen dollar.

Berdowski wilde gisteren nog niet direct reageren op de brief die hij gisteren ontving van bestuursvoorzitter Ben Vree van Smit, waarin hij het bod afwijst. Berdowski zei de brief nog niet te hebben gelezen en die eerst te willen bestuderen. Ondanks de afwijzing van Smit Internationale blijft Lamnalco de overname nastreven, zo valt te lezen op de website van Boskalis. De overname zou volgens Boskalis betere dienstverlening aan grote klanten in de olie- en gaswereld mogelijk maken.