‘Servië alleen mét Kosovo lid EU’

Servië kan alleen lid worden van de Europese Unie als Kosovo integraal onderdeel uitmaakt van zijn grondgebied.

Dat zei gisteren de Servische premier, Vojislav Koštunica, in een radio-interview. Hij zei dat Servië alleen verder met de EU onderhandelt als eerst duidelijk wordt welk grondgebied van Servië door de EU wordt erkend. Er zijn volgens hem twee obstakels voor verdere onderhandelingen: de vraag met wat voor Servië de EU onderhandelt – een Servië met of zonder Kosovo – en de EU-missie in Kosovo, die door Servië niet wordt erkend. Volgens Koštunica ondermijnt die missie de soevereiniteit en de territoriale integriteit van Servië.

Koštunica zei gisteren in een toespraak dat Servië zich „elke dag” tegen de onafhankelijkheid van Kosovo zal erkennen. Hij zei dat tot Kosovo-Servische studenten die de universiteit in de Kosovaarse hoofdstad Prishtina hebben verlaten en zich in Mitrovica – centrum van de Kosovo-Serviërs in het noorden van Kosovo – hebben gevestigd.

Volgens Koštunica is de onafhankelijkheidsverklaring in Kosovo „nog erger” dan het akkoord van München in 1938, waarbij Frankrijk en Groot-Brittannië instemden met de bezetting van het Sudetenland door nazi-Duitsland. Toen immers, aldus Koštunica, hebben de Tsjechoslowaken hun handtekening gezet. Servië heeft nooit ingestemd met het verlies van Kosovo. (VIP)