Rellen om prijzen in Kameroen

Bij protesten tegen de overheid in Kameroen zijn de afgelopen dagen ten minste zeven doden gevallen. Veel Kameroenezen zijn boos over de gestegen prijzen van brandstof en voedsel. Op de foto rouwen nabestaanden van een 20-jarige man die naar verluidt door de politie werd doodgeschoten tijdens een demonstratie. Foto AFP Relatives gather on February 24, 2008 in the Madagascar district of Douala in front of the house of Raoul, a 20-year-old man who was reportedly shot dead by police trying to disperse during a demonstration after protestors erected barricades on the eve. Police in Cameroon fired tear-gas and water cannon at a crowd of several hundred gathered for an outlawed demonstration against President Paul Biya's constitutional reform plans here yesterday. But opposition politicians behind the protest said police acted despite the rally being postponed at the last minute amid efforts at getting the state to overturn a ban its officials said was to avoid another "Kenyan scenario". A 20-year-old man was reportedly shot dead by police trying to disperse during the demonstration after protestors erected barricades. AFP PHOTO / FANNY PIGEAUD AFP

Stijgende prijzen hebben in Kameroen geleid tot gewelddadige straatprotesten. De onlusten, die afgelopen weekend begonnen en sindsdien in hevigheid zijn toegenomen, hebben zeker zeven levens gekost.

De protesten vormen een reactie op de snel gestegen brandstofprijs in Kameroen, die ertoe geleid heeft dat ook een basaal levensmiddel als rijst een flink stuk duurder is geworden. De demonstranten eisen een verlaging van de prijzen van voedsel en benzine.

Volgens de FAO, de voedselorganisatie van de Verenigde Naties, dreigt momenteel in 37 landen een voedselcrisis. De voornaamste voedselprijsindex van de FAO is het afgelopen jaar met 40 procent gestegen. Het jaar daarvoor was dat 9 procent. De afgelopen tijd hebben voedselrellen plaatsgevonden in diverse landen, van Mexico en Mauretanië tot Indonesië en Pakistan.

Een belangrijke oorzaak van de stijgende voedselprijzen is volgens economen de combinatie van een groeiende vraag naar brandstof en een groeiend aantal consumenten. Dat maakt voedselproductie en -distributie duurder.

De onlusten in Kameroen verhevigden dinsdagavond ondanks de afgelasting van een demonstratie door de vakbond van taxichauffeurs, die boos is over de hoge benzineprijs. De bond verloor de regie, het protest kreeg het karakter van woede over de voedselprijzen.

Als katalysator geldt ook het regeringsbesluit om een private tv-zender te sluiten die kritisch berichtte over het plan van president Biya om de grondwet aan te passen zodat hij na 2011 kan aanblijven. Biya is sinds 25 jaar president.