Quick Boys terug naar realiteit

Quick Boys 0NAC 3

Ruststand 0-2. 11. Amoah 0-1, 39. Penders 0-2, 84. Lurling 0-3. Scheidsrechter: Van Boekel. Toeschouwers: 6.600

Al voor de ontmoeting met NAC stond vast dat Quick Boys op 27 april niet de finale van de KNVB-beker zou spelen. „We geven nog liever die beker weg, dan dat we op zondag moeten spelen”, zei bestuurslid Jan Guijt gisteravond tijdens de kwartfinales van het bekertoernooi op de volgepakte Dirk Kuijt tribune. „Misschien dat de spelers wel graag op die vastgestelde datum in de Kuip zouden willen spelen. Maar de ledenvergadering zou het altijd tegenhouden.”

De ledenvergadering van de grootste amateurvoetbalvereniging van Nederland (2.300 leden) hoeft de komende weken niet in actie te komen. De profvoetballers van NAC versperden op Sportpark Nieuw Zuid de weg naar de halve eindstrijd door met 3-0 te winnen. Aan de bar in de vorm van een houten schuit, spoelden de rijkste leden van Quick Boys in de business lounge de nare smaak van de nederlaag weg met bier. „We moeten weer back to reality”, sprak voorzitter Jaap Kuijt (geen familie van Dirk) even verderop in de catacomben ontnuchterend. „Zaterdag wacht weer gewoon een uitwedstrijd in Hendrik-Ido-Ambacht tegen ASWH.”

De voorbije weken raakte Katwijk langzaam maar zeker in de ban van het bekertoernooi. Terwijl grote clubs als PSV en Ajax werden uitgeschakeld, schaarde Quick Boys zich na overwinningen tegen VV Sneek, RKVV Roosendaal, Groene Ster en Jong SC Heerenveen voor het eerst in de clubgeschiedenis bij de laatste acht van het toernooi. Het bestuur van de voetbalclub besloot bewust niet te veel andere activiteiten rondom de wedstrijd te organiseren. De sportieve prestatie van de formatie van John Blok moest voorop staan. „Laten we met z’n allen reclame maken voor het voetbal”, luidde de wens van de hoofdtrainer.

Het sfeervolle complex van de Katwijkse zaterdagamateurs werd omgebouwd tot een vesting waar maximaal 6.600 toeschouwers welkom waren. Een peloton agenten bewaakte de orde op de grond. Een helikopter hield de bekerstrijd vanuit de lucht in de gaten. Het duin aan de overkant van de Dirk Kuijt tribune was verboden terrein. Bij de achtste finales tegen SC Heerenveen was vanaf die plek een vuurpijl in de richting van de scheidsrechter geschoten, waarna het duel even stil werd gelegd. Clubicoon Dirk Kuijt sprak via de luidsprekers voormalige ploeggenoten als Peter Timmermans, Jan Schaap en Hendrik van Beelen moed in.

Het sierde de voetballers van Quick Boys dat ze op het veld direct de aanval zochten tegen de nummer vijf van de eredivisie. De eerste kansen waren ook voor de blauw-witte formatie, maar schoten van oud-profs als Chima Onyeike en Van Beelen troffen geen doel. Na elf minuten spelen bestrafte NAC de naïeve speelwijze van de amateurs. Matthew Amoah kopte raak uit een voorzet van Joonas Kolkka. De paar honderd supporters van de Bredase club vierden feest. De aanhang van Quick Boys viel stil. Een kleine tien minuten later was de hoop op een nieuwe bekerstunt helemaal verdwenen toen spits Onyeike met een rode kaart voor natrappen werd weggestuurd. Zonder een grootse krachtsinspanning te leveren bouwde NAC de voorsprong via Rob Penders en Anthony Lurling uit tot 0-3. De ploeg van Ernie Brandts staat net als vorig jaar in de halve finale.

De voetballers van Quick Boys wisten de unieke prestatie van de IJsselmeervogels, die in 1975 als enige amateurclub in de geschiedenis de laatste vier van het bekertoernooi haalden, niet te evenaren. Bestuurslid Guijt schudde na het laatste fluitsignaal op de historische voetbalavond van zijn club het hoofd. „Ik hoop van harte dat NAC de bekerfinale wint. Dan hoef ik volgend seizoen een avondje minder naar het UEFA-Cuptoernooi te kijken. Wat een anti-voetbal zeg.”

Talloze journalisten verzamelden zich voor de ingangen van de twee kleedkamers. NAC-verdediger Patrick Zwaanswijk schonk zijn shirt aan Quick Boys-voetballer Jan Schaap. Trainer Blok was „trots op zijn jongens”. „Het is zonde dat we zo snel met een man minder kwamen.” Voor de draaiende camera’s moest Onyeike een bekentenis afleggen. „Tussen Penders en mij ontstond wat duw- en trekwerk. Opeens kruiste hij voor me langs en stak ik een been uit. Hij ging liggen en ik kon vertrekken.”

Twee medewerkers van Quick Boys TV snelden na afloop naar RTL-commentator Leo Driessen. Was het inderdaad rood? „Ja, dat kun je wel zeggen. Donkerrood”, stelde de man die in het rechtstreeks verslag de actie van Onyeike had veroordeeld. In Katwijk maken ze zich drukker om voetballen op zondag dan om een rode kaart.