Producent van cd’s en dvd’s is failliet

De producent van cd’s en dvd’s Mediamotion in Uden is failliet verklaard. De fabriek telt 450 vaste werknemers, in het hoogseizoen komen daar 600 uitzendkrachten bij. Het faillissement was volgens advocaat Willem Berendsen van Mediamotion „onvermijdelijk en niet meer af te wenden”.

Dinsdag riep de directie het personeel onverwacht bijeen. Gisteren kwam het bericht over het faillissement naar buiten. Het ging al langer slecht met het bedrijf, doordat de vraag naar cd’s de afgelopen jaren steeds verder afneemt. Vorig jaar daalde de cd-productie in Uden met 20 procent. „Banken wilden geen krediet meer verstrekken en de openstaande rekeningen liepen hoog op”, aldus Berendsen. Volgens hem ging het besluit tot faillissement zo snel, dat er geen tijd was om de ondernemingsraad en de vakbonden in te lichten.

Frans ten Broeke, bestuurder van de CNV Bedrijvenbond, vindt dat de directie „respectloos” heeft gehandeld. „Sowieso was er veel mis bij de fabriek. Om de kosten te drukken moesten werknemers lange diensten draaien, soms vijf dagen achter elkaar langer dan twaalf uur.”

De twee curatoren van de fabriek bekijken nu of een doorstart mogelijk is. Berendsen acht de kans groot dat die er komt, alleen „zal dat in afgeslankte vorm zijn”. Hoeveel werknemers kunnen blijven, wil hij niet zeggen. „Dat hangt vooral af van hoe de klanten op dit bericht reageren.”

Volgens CNV’er Ten Broeke vormt het faillissement voor de hele regio een probleem. „Transport van de cd’s wordt bijvoorbeeld regionaal geregeld. Maar ook weet ik dat een drukwerkbedrijf voor 80 of 90 procent van zijn inkomsten afhankelijk is van Mediamotion.”

Mediamotion nam in 2005 de fabriek in Uden over van platenmaatschappij EMI. Het bedrijf heeft onder meer in België, Duitsland en Frankrijk nog vestigingen. In Breda en Eindhoven staan ook twee fabrieken, die blijven open.