‘Ploegen starten in Parijs-Nice’

Volgens Eric Boyer, voorzitter van de in de belangenvereniging AIGCP verzamelde professionele wielerteams, zullen de ploegen volgende week zondag gewoon starten in Parijs-Nice. Eerder deze week riep Pat McQuaid, voorzitter van de internationale wielerunie UCI, op tot een boycot van de rittenkoers en dreigde met strenge straffen voor teams die toch meedoen.

„Na alle teams te hebben geraadpleegd, heeft de AIGCP unaniem beslist om deel te nemen aan Parijs-Nice”, verklaarde de Franse AIGCP-voorzitter Boyer gisteren in een communiqué. McQuaid betwist dat alle ploegen die beslissing al hebben genomen. „Voorzitter Boyer vertelde mij dat alle ploegen in Parijs-Nice zullen starten”, zei de UCI-voorzitter in een reactie voor het radioprogramma Langs de Lijn. „Tien minuten later sprak ik een ploegleider die mij verzekerde dat er helemaal nog geen contact met Boyer was geweest.”

De UCI wil dat de ploegen Parijs-Nice boycotten omdat organisator ASO weigert de Kazachstaanse ProTourploeg Astana uit te nodigen. ASO reageerde door de wedstrijd op de nationale Franse kalender te plaatsen, waardoor men niet gebonden is aan de reglementen van de UCI. Bovendien dreigde ASO dat teams die niet starten in Parijs-Nice niet mogen meedoen in de ook door ASO georganiseerde Tour de France. „De ploegen zijn slachtoffer en lijdend voorwerp in de machtsstrijd tussen UCI en ASO”, concludeert Rabo-ploegleider Erik Dekker. „We kunnen alleen hopen dat het conflict vóór Parijs-Nice is opgelost.”