`Osama bin Londen` schuldig aan terreur

Londen. Een Britse moslim die nauwe contacten onderhield met de plegers van vier mislukte zelfmoordaanslagen in Londen in 2005 is schuldig bevonden aan het trainen van extremisten en het aanzetten tot moord op niet-moslims. De 50-jarige Mohammed Hamid, die zichzelf omschreef als `Osama bin London`, wordt door de politie beschouwd als een sleutelfiguur bij de rekrutering van moslims voor terroristische activiteiten. Hij organiseerde in 2004 onder meer trainingskampen in een natuurgebied in het noordwesten van Engeland. Na de aanslagen van 7 juli 2005 in Londen, waarbij 52 mensen omkwamen, pochte Hamid tegenover een metgezel. ”Tweeënvijftig? Dat is nog niet eens een ontbijt voor mij.” Op 21 juli volgden de aanslagen van vijf door hem getrainde radicale moslims. In vier gevallen haperden de explosieven. Een vijfde man liet zijn nog niet ontplofte bompakket in een bosje achter. De daders zijn vorig jaar tot lange celstraffen veroordeeld.