Ministers wijzen Wilders op risico film

De ministers Hirsch Ballin (Justitie, CDA) en Verhagen (Buitenlandse Zaken, CDA) hebben PVV-leider Geert Wilders gisteren nogmaals gewezen op de eventuele gevolgen van zijn nog uit te zenden anti-Koranfilm Fitna. Dit bevestigen Wilders en bronnen rond de ministers.

Wilders zelf beschrijft het gesprek als een „uur intimidatie”. Hij is er niet door van gedachten veranderd, zegt het Kamerlid. „Ik haal hier alleen maar motivatie uit om de film uit te zenden.” Meer wil de PVV-leider niet kwijt over de inhoud van gesprek.

Het gesprek was een initiatief van de kabinetsleden. Hirsch Ballin waarschuwde Wilders voor de strafrechtelijke consequenties als er in de film sprake zou zijn van haatzaaien of discriminatie – een parlementariër geniet alleen onschendbaarheid voor uitlatingen die zijn gedaan tijdens een vergadering van de Staten-Generaal. Verhagen waarschuwde hem voor ophef in moslimlanden, en de mogelijke economische en politieke gevolgen voor Nederland. Begin november hadden dezelfde ministers ook al een gesprek met het Kamerlid.

Wilders rondt de film deze week af. Hij gaat daarna met één of meerdere tv-zenders onderhandelen over uitzending van de film. Wilders zoekt een omroep die de vijftien minuten durende film in zijn geheel wil uitzenden. Met wie hij onderhandelt wil hij niet zeggen. Deze week heeft hij ook een website geregistreerd (www.fitnathemovie.com) waarop de film vertoond zal worden.

Er is nu al veel internationale aandacht voor de film. De Iraanse regering heeft het kabinet gevraagd de film van Wilders te verbieden. Pakistan legde de videosite Youtube plat omdat het dacht dat er een trailer van de film van Wilders op circuleerde. Ook het Amerikaanse leger in Afghanistan maakt zich zorgen over de gevolgen van de film.