Minister ontslaat Willeme

Burgemeester Frans Willeme van Dinkelland is gisteren ontslagen door minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken, PvdA). Hij moet per 1 maart vertrekken. Willeme heeft bevestigd dat te doen.

In december zegde de gemeenteraad het vertrouwen in Willeme op, wegens een ruzie met drie wethouders. Circa 7.000 bewoners van de gemeente, die 26.000 inwoners telt, gingen uit protest tegen het raadsbesluit de straat op. De burgemeester bleef toen aan.

Willeme sloot niet uit dat hij zijn ontslag nog aanvecht. Hij zei teleurgesteld te zijn dat een integriteitsonderzoek naar de drie wethouders niet is afgewacht. „Ook is dit nadelig voor alle burgemeesters. Als een raad het bijvoorbeeld niet aanstaat dat hun burgemeester man is, kunnen ze ’m zo wegkrijgen.”

In een interview met NRC Handelsblad zei Willeme eerder dat hij er vrede mee zou kunnen hebben als hij én de drie wethouders op zouden moeten stappen.

Volgens het ministerie wordt Wileme ontslagen op basis van de verklaring van de gemeenteraad dat de verhoudingen tussen de raad en de burgemeester blijvend zijn verstoord.

Willeme (CDA) was negentien jaar burgemeester in Dinkelland, dat is ontstaan uit de gemeenten Weerselo, Denekamp en Ootmarsum.