Meer dan joehoe, nog een biertje

Kindred Spirits is een platenlabel, clubavonden, een radioprogramma en een platenzaak/ distributiefirma.

Het voornaamste doel: meer emotie op de dansvloer.

We zitten in het Amsterdamse kantoor van Kindred Spirits en drinken grote mokken muntthee. Na tien minuten is het woord ‘spiritualiteit’ al gevallen. Kees Heus (dj-naam: KC The Funkaholic): „We hebben het altijd over spiritualiteit in de muziek. Met godsdienst heeft dat niks te maken. Maar je staat ook stil bij wat je eet, drinkt en hoe je in het leven staat. Waarom denken mensen dan niet na over de muziek waarop ze dansen?”

In het Amsterdamse nachtleven van acht jaar geleden vonden dj’s Antal Heitlager en Kees Heus (nu programmeur bij Paradiso) niet wat ze zochten. Heitlager: „We keken eens naar onze platenkast en realiseerden ons dat we daar maar een heel klein deel van konden draaien. Dus vroegen we ons af: kunnen we niet een clubavond opzetten waar we meer muziekstijlen in kwijt kunnen?”

Cultuur in de nacht brengen, dat stond ze voor ogen. „Dat is bijna onmogelijk”, zegt Heus, „maar we wilden laten horen dat het ook anders kan. We willen diepte brengen op de dansvloer. Wij willen juist dat de bezoeker meer met emoties bezig is dan met ‘joehoe, laten we nog een biertje halen’.”

Kindred Spirits wil eenheid creëren op de dansvloer, maar dan met een bonte verscheidenheid aan muziek. Dat ideaal gaat terug tot Larry Levan, de beroemde dj die van eind jaren 70 tot de sluiting in 1987 in de legendarische New-Yorkse club Paradise Garage draaide. Hij genoot een bijna religieuze verering met zijn draaikunsten, waarin een ruimhartige, vandaag de dag haast onvoorstelbare verscheidenheid aan muzikale stijlen voorbijkwam: van opzwepende underground-disco tot The Clash, Talking Heads en Duitse elektronische muziek.

Het eerste grote project van Kindred Spirits was een avond en een cd rond de excentrieke jazzgrootheid Sun Ra: Dedication, The Myth Lives On. Een ambitieuze onderneming, waarbij grootheden als Recloose, Theo Parrish, Jimi Tenor, Kirk DeGiorgio en Madlib nummers bewerkten van de overleden bandleider. Heus: „‘Space is the place’ was de Sun Ra’s lijfspreuk; de ruimte nemen om je eigen dingen te doen. Dus hebben we die mensen gevraagd om op hun eigen manier een nummer van Sun Ra te bewerken. Een riskant project, en peperduur, maar het lukte.”

De muziek die op Kindred Spirits-avonden wordt gedraaid, en die een weg vindt naar het label, loopt behoorlijk uiteen. Hiphop, omfloerste housebeats, Braziliaanse ritmes, folk. Maar jazz is de rode draad. Heus: „Tenminste, jazz zoals wij dat opvatten.” En die opvatting is breed. Dat bewees het Kindred Spirits Ensemble al eerder, een project van Heitlager, Heus en een aantal Nederlandse musici rond de spirituele jazz van John Coltrane. Jazzblazers stonden er naast een strijkkwartet en een kamerkoor.

In de muziek van Kindred Spirits speelt elektronica niet altijd de vooraanstaande rol die je bij een dance-label verwacht. ‘Echte’, organische instrumenten eisen evengoed hun plek op. Want, zegt Heus, „je kunt BarryWhite wel samplen, maar je moet wel respect hebben voor je sample. White had een arrangeur naast zich, Gene Page, die op die middag in 1974 dacht: laten we die tachtig strijkers even naar achteren schuiven, maar dan moet die drummer naar voren. En die triangel, die moet keihard. Dat is voor mij ambacht, en dat verdwijnt. Wij maken ons er hard voor. In de studio, met ons Kindred Spirits-ensemble, nemen we ook met z’n allen op, als een collectief. Maar dan mixen we het wel op de computer af.”

Nauw verbonden met Kindred Spirits is Rush Hour, de winkel annex distributeur die Heitlager een jaar of twaalf geleden begon. Hier ligt de nadruk iets meer op elektronische muziek. Bovendien is de winkel een belangrijke schakel in het Kindred Spirits-netwerk. „Daar ontmoetten we mensen als Kees, en andere verwante geesten.” zegt Heitlager. „Platenzaak, clubavonden, label, ons radioprogramma: er zit samenhang in.”

Kindred Spirits Presents Theo Parrish: vrijdag in Paradiso Amsterdam, voor meer info: www.kindred-spirits.nl