Kritiek op waterplan Spelen

De inwoners van de Chinese provincie Shaanxi moeten schadevergoedingen krijgen voor hun levering van drinkwater aan Peking voor de Olympische Spelen. Dat zei An Qiyuan, voorzitter van de politieke raadgevende commissie van de provincie gisteren in The Financial Times.

De omleiding van water uit onder andere Shaanxi en Hebei via een stelsel van kanalen, dammen en buizen naar Peking in het droge noorden brengt miljoenen kleine boeren in nood, aldus An in ongebruikelijk scherpe kritiek op de communistische partij. An is zelf voormalig partijhoofd van Shaanxi.

Het stelsel behelst onder andere de aanleg van een kanaal dat water van de Yangtze, China’s langste rivier, naar het noorden moet brengen. Dat kanaal moet in 2010 af zijn, maar het project is versneld om drinkwater te kunnen leveren aan het waterleidingstelsel in Peking voor de Spelen in augustus. De meeste inwoners van Peking krijgen nu geen drinkwater uit de kraan. Verwacht wordt dat de vraag naar water ten tijde van de Spelen 30 procent hoger dan normaal zal zijn.

Shaanxi en Hebei hebben opdracht gekregen om hun schoonste water naar Peking te pompen, waar vervuilde rivieren, meren en kanalen moeten worden doorgespoeld. „Om de waterkwaliteit in Peking te behouden moeten wij al onze fabrieken sluiten”, zei An in de Financial Times. „Maar we moeten toch ook leven. Daarom moet de overheid Shaanxi schadeloos stellen.”