Israël verwoest kantoor van leider Hamas

De Israëlische luchtmacht heeft gisteren in Gaza-Stad het kantoor van Ismail Haniyeh, leider van de moslimbeweeging Hamas, verwoest en het nabijgelegen ministerie van Binnenlandse Zaken aangevallen; daarbij werden huizen in de buurt beschadigd en kwam een baby om het leven; 27 mensen werden bij de aanval gewond.

Bij andere Israëlische aanvallen in de Gazastrook werden gisteren drie Palestijnse militanten gedood en twee gewond. Vandaag werden bij aanvallen nog eens drie Palestijnse strijders gedood in de Gazastrook en twee op de Westelijke Jordaanoever.

Het kantoor van Haniyeh was verlaten toen het werd getroffen door vanuit helikopters afgeschoten granaten.

De luchtaanvallen kwamen enkele uren nadat een van veertig afgevuurde raketten van de Palestijnen op de bij Gaza gelegen Israëlische steden Sderot en Ashkelon een Israëlische student het leven had gekost. De man werd in Sderot door scherven getroffen. Het was de eerste keer sinds negen maanden dat een Palestijnse raket een dodelijk slachtoffer maakte in Israël.

Premier Ehud Olmert van Israël zei na de aanval in Tokio dat de Palestijnse „terroristen” een hoge prijs zullen betalen voor zulke aanvallen.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Condoleezza Rice, die gisteren in Tokio met Olmert sprak, zei dat de Palestijnse aanvallen op Sderot en andere plaatsen aan de grens van Israël en de Gazastrook „moeten ophouden”. Ze voegde daaraan toe zich zorgen te maken over de „humanitaire omstandigheden in Gaza en de onschuldige mensen in Gaza die lijden” – een verwijzing naar Israëls besluit maar op beperkte schaal te laten bevoorraden. Rice gaat volgende week weer naar het Midden-Oosten om met Israëlische en Palestijnse functionarissen te praten. (Reuters, AP, AFP)