Hof: ivf-behandeling geen reden ontslag

rotterdam. Een werkneemster mag niet worden ontslagen hoofdzakelijk omdat ze aan een ivf-behandeling is begonnen. Dat heeft het Europees Hof van Justitie in Luxemburg dinsdag bepaald. Een banketbakkerij annex lunchroom in het Oostenrijkse Salzburg had een medewerkster ontslagen enkele dagen voordat een bevruchte eicel in haar baarmoeder zou worden geplaatst. De vrouw beriep zich op ontslagbescherming voor zwangere vrouwen, omdat ze bijna zwanger was. De Oostenrijkse rechter legde die zaak voor aan het EU-hof in Luxemburg. Volgens het hof valt bijna zwanger niet onder ontslagbescherming, omdat die dan ook zou voortduren als de plaatsing van eicellen wordt uitgesteld. Wel is volgens het hof sprake van verboden discriminatie op grond van geslacht als een vrouw ontslag krijgt wegens een ivf-behandeling.