Grote pliosaurus gevonden op Spitsbergen

Rotterdam, 28 febr. Op Spitsbergen is een bijna 15 meter lang zeereptiel ontdekt uit de tijd van de dinosaurussen. Volgens de Noorse ontdekkers behoort deze plesiosaurus tot de grootste zeereptielen ooit. Plesiosaurussen leefden tussen 210 en 65 miljoen jaar geleden en stierven waarschijnlijk gelijktijdig met de dinosauriërs uit. De meeste plesiosaurussen lijken op het monster van Loch Ness, maar het zeereptiel dat op Spitsbergen is gevonden is een variant met een veel kortere nek en een gedrongener bouw (pliosaurus). In de BBC-serie `Zeemonsters` was in 1999 al een 25 meter lange pliosaurus te zien, (Liopleurodon), maar volgens critici is de omvang van dit dier overschat. De schatting van 25 meter is gebaseerd op een extrapolatie van de schedelomvang. Het skelet van de Noorse pliosaurus is veel completer dan dat van Liopleurodon. Het dier was groter dan het grootste grotendeels complete pliosaurusfossiel, de Australische Kronosaurus (circa 12 meter).