Gijzelaar Betancourt in Colombia ‘heel, heel ziek’

De Colombiaanse politica Ingrid Betancourt, die al zes jaar wordt gegijzeld door de guerrillabeweging FARC, is ernstig ziek. Dat zeggen vier andere gijzelaars, die gisteren door de FARC zijn vrijgelaten na bemiddeling van de Venezolaanse president Chávez.

Betancourt (46), die naast de Colombiaanse ook de Franse nationaliteit heeft, is er „erg slecht aan toe, ze is heel, heel ziek”, zei de voormalige parlementariër Luis Eladio Pérez, nadat hij en drie andere gijzelaars in de Colombiaanse jungle waren overgedragen aan politici uit Venezuela en Colombia en vertegenwoordigers van het Rode Kruis.

„Ze is fysiek en geestelijk uitgeput”, aldus Eladio Pérez. „Ze is ernstig mishandeld. Ze hebben hun woede op haar uitgeleefd. Ze hebben haar vastgeketend in onmenselijke omstandigheden.” Betancourt zou niet lang meer te leven hebben, en er zelf van overtuigd zijn dat de FARC haar pas als laatste gijzelaar zal laten gaan.

De FARC, die zeker honderden gijzelaars vasthoudt, heeft gezegd dat pas sprake kan zijn van nieuwe vrijlatingen als de regering van president Uribe een gedemilitariseerde zone instelt voor het houden van vredesbesprekingen. Onder de gijzelaars van de FARC zijn ook drie Amerikaanse werknemers van een bedrijf dat militaire operaties uitvoert.

De gisteren vrijgelaten gijzelaars, alle vier oud-parlementariërs, werden per helikopter naar Venezuela gebracht. Daar werden ze met hun familie herenigd. In het presidentiële paleis werden ze ontvangen door president Chávez. die de FARC opriep om ook Betancourt vrij te laten.

„Ik was een levende dode”, zei Gloria Polanco, die net als haar drie lotgenoten meer dan zes jaar vast heeft gezeten. „Maar nu ben ik blij.” Voor haar drie kinderen had ze bloemen meegenomen, „het enige wat ik uit het oerwoud kon meenemen”.

In Colombia bedankte president Uribe in een tv-toespraak zijn Venezolaanse ambtgenoot voor zijn bemiddeling. Hij zei ook tegen de FARC dat het Colombiaanse volk van hen verwacht dat alle gijzelaars worden vrijgelaten.

Minister van Defensie Juan Manuel Santos zei dat de FARC alleen maar oproept tot dialoog om politiek voordeel te behalen. Bogotá beschouwt de guerrillabeweging als een terroristische organisatie. Dat is één van de meningsverschillen met Chávez, die gezegd heeft dat de FARC het verdient om beschouwd te worden als een politieke beweging en een echt leger.

Een vertegenwoordiger van de FARC dreigde gisteren voortaan ook politici en politieagenten uit Panama te gaan ontvoeren, als dat buurland van Colombia niet snel zes FARC-strijders vrijlaat die daar onlangs gevangen zijn genomen. (AP, Reuters)