Gezongen taal helpt bij aanleren van taal

rotterdam. Gezongen taal helpt bij het leren van een nieuwe taal. Dat vermoeden bestond al omdat moeders en vaders over de hele wereld in een typisch zingtaaltje tegen hun jonge kinderen praten, maar nu is het bewezen in een experiment met jonge Fransen (gemiddeld 23 jaar) die een fantasietaal moesten leren. Getest werd het allereerste begin van het aanleren van een taal: het kunnen herkennen van losse woorden. Wat ze zeven minuten lang te horen kregen was: sipygygimisypymisopogysisysipimimosi enzovoorts, zo beschrijft het Frans-Belgisch-Canadese onderzoeksteam in het februarinummer van het vakblad Cognition. De schier eindeloze en monotoon door een stemcomputer uitgesproken of gezongen reeks was zo gekozen dat de proefpersonen op grond van statistische patronen in staat konden zijn om losse woorden als gimisy of pogysi te onderscheiden. Uit eerder onderzoek was bekend dat proefpersonen na 21 minuten redelijk goed kunnen aangeven of een bepaald `woord` een echt woord uit deze serie is. Isabelle Peretz en haar collega`s ontdekten dat ditzelfde na zeven minuten al lukt als de stroom klanken wordt gezongen. Volgens Peretz en haar collega`s trekt muziek de aandacht en verhoogt het de concentratie.