Geluk voor goede lucht

Peking ontkent dat het statistieken over de luchtvervuiling vervalst.

Toch blijft de smog een zorgenkind in aanloop naar de Spelen later dit jaar.

Tweevoudig olympisch kampioen op de 10.000 meter en wereldrecordhouder op de marathon Heile Gebrselassie heeft grote twijfels. De kans is groot dat een van de beste langeafstandslopers ooit niet gaat deelnemen aan de Olympische Spelen, die in augustus in Peking plaatsvinden. Het is er warm en vochtig, wat hardlopen al moeilijk maakt, maar de kwaliteit van de lucht is er ook nog eens van slechte kwaliteit, stelde de Ethiopiër enkele weken geleden. Hij weet niet of het veel zin heeft om onder deze omstandigheden naar Peking af te reizen.

Gebrselassie hoeft niet te twijfelen. Althans niet volgens Du Shaozhong, directeur van de stedelijke milieudienst in Peking. De stad investeerde de afgelopen tien jaar ongeveer 10 miljard euro in het verbeteren van de luchtkwaliteit. „In januari en februari is de lucht opnieuw aanzienlijk verbeterd”, zei Du Shaozhong gisteren op een persconferentie.

Toch baart de vervuiling veel atleten zorgen. Ook de Nederlander Kamiel Maase ondervond zware hinder tijdens een training in Peking, en experimenteerde met een mondkapje. De smog in de stad is een mengsel van ozon, NOq, fijnstof, zwavelverbindingen en roet. De vervuilingsgraad is soms vijf keer hoger dan de aanbevolen veiligheidsconcentratie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité, Jacques Rogge, waarschuwde al dat wedstrijden kunnen worden uitgesteld of verplaatst als de luchtkwaliteit te wensen overlaat.

Toch houdt Peking vol dat de luchtkwaliteit tijdens de Spelen, dankzij extra maatregelen als het stilleggen van bedrijven en het weren van auto’s, aan de eisen van de WHO zal voldoen. De exacte maatregelen worden later bekendgemaakt, maar de beperkingen gaan zeker in op 27 juli, als het olympisch dorp de deuren opent, en duren tot 20 september, als de laatste deelnemers aan de Paralympics Peking hebben verlaten.

Peking probeert de atleten te sussen met vervalste cijfers, schreef de Aziatische editie van de zakenkrant Wall Street Journal vorige maand. De stad heeft de meetstations verplaatst van twee zwaar vervuilde gebieden naar drie buurten in ‘zuiverder’ regio’s, concludeerde de krant. Die beschuldiging werd door Du Zhaozhong gisteren ten stelligste tegengesproken. „Ons meetsysteem wordt elke dag beter. Er is geen sprake van dat we meetstations hebben verplaatst.”

Ook de weersomstandigheden spelen een rol. Peking probeert bijvoorbeelden wolken kapot te schieten, maar heeft niet alles onder controle. „Voor goede lucht hebben we de hulp van de mensen nodig, maar ook een beetje geluk”, erkende Du.