Gedupeerden van fiscus krijgen geen compensatie

De 730.000 burgers die opnieuw aangifte moeten doen door fouten van de Belastingdienst zullen niet worden gecompenseerd voor gemaakte kosten. Zij zullen evenmin extra tijd krijgen voor hun aangifte. De gedupeerden die volgende week een brief krijgen met het verzoek opnieuw aangifte te doen over 2007 zullen dat vóór de reguliere deadline van 1 april moeten doen.

Dat heeft staatsecretaris Jan Kees de Jager (Financiën, CDA) gisteren in een debat met de Tweede Kamer laten weten. Door fouten in de computerprogrammatuur zijn alle aangiften inkomstenbelasting over 2007 die tot 23 februari dit jaar via internet zijn ingediend, onbruikbaar geworden. Het is een nieuwe tegenvaller na eerdere problemen met onder meer de uitkering van zorg-, huur-, en kinderopvangtoeslagen.

Ewout Irrgang (SP) pleit voor een financiële compensatie van de 730.000 gedupeerden omdat veel burgers gebruik maken van adviseurs om hun aangifte te doen. „In de praktijk gaat de nieuwe DigiD-code [de elektronische handtekening, red] naar adviseurs, ook al mag dat niet. Mensen hebben kosten gemaakt en komen hierdoor echt in de problemen.”

Door de aanhoudende problemen bij de belastingdienst dreigt staatssecretaris De Jager onder een soort ‘curatele’ te worden gesteld. Er zullen afspraken worden gemaakt in hoeverre De Jager de Kamer uitgebreider moet gaan informeren over de problemen bij de fiscus. Pieter Omtzigt (CDA) wil dat het parlement tweemaal per jaar door een onafhankelijke instantie geïnformeerd wordt over de gang van zaken.

De Kamer houdt vooral voorgangers van De Jager verantwoordelijk voor de ontstane situatie en eist geen ingrepen in de top van de belastingdienst. Paul Tang (PvdA): „Ik ga me niet uitlaten over ambtenaren. De staatsecretaris is politiek verantwoordelijk.”

De SP maakt zich grote zorgen over te veel uitgekeerde huurtoeslag en zorgtoeslag als gevolg van een belastingwijziging. Doordat het kabinet de aftrek van buitengewone ziektekosten beperkt, zullen de belastbare inkomens van veel burgers hoger uitvallen. Hierdoor hebben zij minder recht op toeslagen. „Dat is onacceptabel”, zegt Irrgang. „In feite wordt er voor 100 miljoen bezuinigd op de huurtoeslag. En 100 miljoen op de zorgtoeslag.”

Meer over de problemen bij de Belastingdienst op nrc.nl/belastingdienst