Gazprom dreigt weer minder gas te leveren aan Oekraïne

Moskou. De Russische gasgigant Gazprom dreigt de leverantie van gas aan Oekraïne komende maandag met een kwart te verminderen als de Oekraïense leiding op die dag documenten over de betaling van de Oekraïense schuld aan Gazprom niet heeft ondertekend. Het Russische gasbedrijf dreigde onlangs al de leveranties van gas aan Oekraïne met de helft te verminderen als de schuld van anderhalf miljard dollar niet zou worden voldaan. Op de dag waarop dit ultimatum van Gazprom afliep, twee weken geleden, bereikten de presidenten van beide landen, Vladimir Poetin en Viktor Joesjtsjenko, een akkoord. Joesjtsjenko gaf premier Joelia Tymosjenko vervolgens opdracht de Oekraïense schuld aan Gazprom te betalen. De bijbehorende documenten zijn na twee weken nog niet ondertekend. Als de Oekraïners uiterlijk maandag de documenten nog niet getekend hebben, vermindert Gazprom de gasleveranties.