Eritrea dwingt VN-missie tot vertrek

De Verenigde Naties hebben vrijwel al hun vredestroepen op de grens tussen Eritrea en Ethiopië teruggetrokken naar de Eritrese hoofdstad Asmara. De terugtrekking is een reactie op de systematische tegenwerking door Eritrea, zo hebben de VN gisteren verklaard.

Het besluit betekent, voorlopig, het feitelijk eind van de vredesmissie UNMEE. De VN beraden zich op de nu te volgen strategie.

Zeventienhonderd militairen en waarnemers bewaakten sinds 2000 de duizend kilometer lange grens tussen Ethiopië en Eritrea. De Afrikaanse landen voerden tussen 1998 en 2000 een oorlog die aan zeker zeventigduizend mensen het leven kostte.

Eritrea keerde zich in 2006 tegen UNMEE wegens de onmacht van de missie om een besluit van een onafhankelijke geschillencommissie te effectueren. De commissie bepaalde in 2002 dat Eritrea recht heeft op delen van door Ethiopië bezet grensgebied waaronder de stad Badme. Ethiopië weigert echter het gebied op te geven.

Eritrea heeft de afgelopen weken de benzine- en voedseltoevoer naar de missie steeds verder afgeknepen, aldus het verwijt van de VN. De troepenmacht restte geen andere optie dan zich terug te trekken uit de bufferzone waar hij gestationeerd was. De troepen – overwegend Indiërs, Jordaniërs en Kenianen – probeerden eerst de grens met Ethiopië over te steken maar zij werden tegengehouden door Eritrese militairen. Daarop werd koers gezet richting Asmara. Waarnemers opperen dat Eritrea er op rekent dat de blauwhelmen na hun overhaaste vertrek vervoermiddelen en communicatieapparatuur zullen achterlaten. Eritrea ontkent de beschuldigingen.

De Veiligheidsraad veroordeelde Eritrea vorige week tijdens een spoedzitting nog wegens „systematische schendingen” van VN-resoluties. Een maand geleden verlengde de V-raad het mandaat van UNMEE met zes maanden, ondanks de tegenwerking van Eritrea.

Ethiopië en Eritrea hebben beide bezworen dat ze geen nieuwe oorlog willen beginnen. Allebei de landen hebben tienduizenden militairen samengetrokken langs de grens. De Verenigde Naties vrezen dat het vertrek van UNMEE zal leiden tot nieuwe gevechten. (Reuters, AP)