Eredivisie CV heeft plan voor tv-rechten gereed

De mediacommissie van de Eredivisie CV (ECV) heeft gisteren haar voorlopige keuze voor de verkoop van televisierechten van de competitiewedstrijden in de hoogste afdeling van het betaald voetbal gemaakt. Het plan zal op maandag 10 maart aan de achttien voetbalclubs worden voorgelegd. „Het voorstel is in hoofdlijnen af en zal de komende dagen definitief door de mediacommissie worden vormgegeven”, aldus directeur Alex Tielbeke van de belangenvereniging van eredivisieclubs. „Op 10 maart hopen we dat het wordt goedgekeurd.”

Tot die dag wil de ECV de keuze geheim houden. Aan het einde van dit seizoen loopt het driejarige contract met RTL (samenvattingen) en Tele2 (live-voetbal) ter waarde van ongeveer 70 miljoen euro af.

RTL, NOS en SBS zijn de afgelopen weken bij de ECV op bezoek geweest voor een gesprek. Zij kregen versoepelde voorwaarden voorgelegd en werden uitgenodigd een nieuw bod uit te brengen. Ook zijn drie kabelbedrijven, genaamd Zesko/Canal Digitaal, in de race voor het totale pakket. Dit consortium wil een deel van de rechten doorverkopen. Sport1 is alleen geïnteresseerd in de live-beelden.

Het lag tot gisteren in de lijn der verwachting dat de NOS weer de samenvattingen zal uitzenden. De clubs raakten de afgelopen jaren bij de commerciële zenders op zondag zo’n miljoen kijkers kwijt. De NOS deed aanvankelijk een laag bod van naar verluidt twaalf miljoen euro per jaar, mede in verband met het verplichte aanvangstijdstip van 20.00 uur. Dit wegens de live-uitzendingen achter de decoder. Nadat de ECV instemde met een vroeger tijdstip werd de NOS gevraagd het bod te verhogen. Ter vergelijking: momenteel brengen de samenvattingen 35 miljoen euro op.

RTL bood nog ver onder de NOS. SBS Broadcasting (SBS6, Net5 en Veronica) gaf in een eerder stadium al aan niet te zullen bieden op de rechten van de samenvattingen. Vervolgens nodigde de ECV het tv-concern uit om weer te komen praten. SBS heeft echter ook daarna geen interesse getoond, aldus een woordvoerder. Volgens hem ligt er „geen gezond businessmodel” aan de plannen van de ECV ten grondslag.