Energie voor maken van zonnepaneel wél snel terugverdiend

Rotterdam. De energie die nodig is voor de productie van zonnepanelen valt in het niet bij de energie die deze panelen opwekken als ze dertig jaar meegaan. Dat blijkt uit een publicatie die binnenkort verschijnt in het wetenschappelijke tijdschrift Environmental Science & Technology. Met de studie van drie milieuwetenschappers, onder wie Erik Alsema van het Copernicus Instituut voor Duurzame Ontwikkeling van de Universiteit Utrecht, wordt kritiek op de duurzaamheid van zonne-energie gepareerd. De wetenschappers inventariseerden het energieverbruik, de uitstoot van broeikasgassen en andere vervuiling bij de productie van zonnecellen uit onder andere silicium. Uit de analyse van productiedata uit 2004 tot 2006 van elf Europese en Amerikaanse bedrijven blijkt dat de energie die nodig is voor de productie van een zonnepaneel op een Nederlands dak in 3,4 jaar wordt terugverdiend. In eerdere studies pakte de `energie-terugverdientijd` van zonnepanelen veel ongunstiger uit. De Amerikaanse wetenschapper Lee Hunt van Dow Corning Corporation berekende in 1976 nog een terugverdientijd van twintig jaar. De gestage verbetering die sindsdien is gerealiseerd is volgens onderzoeker Alsema te danken aan toepassing van dunnere plakken silicium, efficiëntere zonnecellen en het energiezuiniger zuiveren van silicium. Ook wordt minder silicium weggegooid.