Eindbod politie-cao beroert Kamer

Minister Ter Horst kreeg gisteren in de Kamer harde kritiek om haar opstelling in het cao-conflict met de politie. De oppositie wil „wat nobels doen”.

Minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken, PvdA) moet met een beter bod komen voor de politie-cao. Dat stelden de oppositiepartijen gistermiddag in een spoeddebat. De PVV en Rita Verdonk willen, net als de politiebonden ACP en ANPV, dat alle agenten 200 euro netto per maand meer krijgen.

Tijdens het spoeddebat stond ook de opstelling van Ter Horst ter discussie. „Ik ben onaangenaam verrast door de arrogante houding van deze minister”, zei Verdonk (Trots op Nederland).

Hero Brinkman (PVV) en Ronald van Raak (SP) gingen eveneens fel tekeer. „Het is de minister gelukt alle agenten tegen zich in het harnas te jagen. Dat is geen prestatie om trots op te zijn. Zij moet zich de ogen uit haar kop schamen”, aldus Brinkman.

Van Raak: „Deze minister wekt met haar houding woede op. Hoe komt het anders dat meer dan 50.000 politiemensen zo boos zijn?” Hij diende een motie in met het voorstel de politici geen salarisverhoging te geven en dit geld te besteden aan loonsverhogingen voor politiemensen. Brinkman sprak van een „heel goede suggestie”. „Ik hoef er geen cent bij en ik vind dat de minister dat ook niet moet krijgen. Laten we eens wat nobels doen.”

Brinkman, een voormalig politieagent, was degene die het spoeddebat had aangevraagd. Volgens hem zijn de politiemensen terecht woedend op Ter Horst en is het tijd dat de minister met écht geld in plaats van Monopoly-geld over de brug komt.

Ineke van Gent (GroenLinks) probeerde de Kamerleden te sussen. „Die cao moet er natuurlijk komen, maar dat is een zaak waar de Tweede Kamer niet over gaat.” Zij betoogde dat SP en PVV niet voor hun beurt moeten praten. „Er zijn ook nog vakbonden en die weten heel goed waar ze het over hebben. Dit voelt als een schoffering, alsof wij het beter weten.”

Ed Anker (ChristenUnie) viel haar bij. „Het is wonderlijk dat wij dit debat voeren, want er is nog geen akkoord”, zei hij. „En ik heb altijd geleerd dat je een broedende kip niet moet storen. Pas als de minister en de bonden tot een akkoord zijn gekomen, zijn wij aan de beurt.”

Minister Ter Horst kreeg onder meer vragen voorgeschoteld over het onderzoek naar de functieherwaardering. Zij beloofde snel een onderzoek in te stellen en de Kamer daarvan op de hoogte te houden. Hoe is nu de verdere verloop van het proces, wilden enkele Kamerleden weten. Zolang de grootste politiebond, de NPB, zijn standpunt nog niet bekend heeft gemaakt, wil Ter Horst op die vraag geen antwoord geven. Waarschijnlijk komt de NPB op 5 maart met de uitkomst van de ledenraadpleging.

Op 7 maart gaat de minister opnieuw met de politiebonden om de tafel. „Komt daarmee dan een einde aan de term eindbod?”, vroeg Verdonk. Dat bleek niet zo: het gesprek op 7 maart gaat alleen over de reacties van de bonden.