Een verplichting tot actie

Het gebeurt niet vaak dat een popster naar de Europese wijk in Brussel komt. Gisteren was er één: zanger Thom Yorke van Radiohead. Hij was vroeg opgestaan zodat hij om acht uur ’s morgens al interviews kon geven over een nieuwe klimaatcampagne van Friends of the Earth.

Radiohead is een van de succesvolste rockgroepen van de afgelopen vijftien jaar. De Britse band verkocht meer dan 23 miljoen albums. Friends of the Earth is een netwerk van Europese milieugroepen, waaronder het Nederlandse Milieudefensie.

Thom Yorke en Friends of the Earth voerden eerder in Groot-Brittannië met succes campagne. Ze vroegen de overheid met zichzelf af te spreken de uitstoot van het broeikasgas CO2 elk jaar te verminderen. Een wet daartoe is nu in behandeling in het parlement.

Europa heeft óók klimaatdoelstellingen, maar die gaan over een verdere toekomst. In 2020 moet de uitstoot van CO2 zijn gereduceerd met 20 procent, zo spraken Europese regeringsleiders vorig jaar af. Friends of the Earth wil de EU-leiders, die over twee weken weer bij elkaar komen, er nu toe bewegen het voorbeeld van Groot-Brittannië te volgen.

Hoe bent u hierbij betrokken geraakt?

„Het idee voor de campagne in het Verenigd Koninkrijk ontstond een aantal jaar geleden, toen ik Tony Juniper, de directeur van Friends of the Earth ontmoette. Onze campagne was tamelijk simpel, maar bleek te werken. We hebben een show gegeven, gitarist Jonny Greenwood en ik. We hadden allemaal politici uitgenodigd. ‘Dear Mr. Brown, zou u ons willen zien spelen?’ We hebben een leuke avond gehad met het sturen van die brieven. Eenvoudig. Er waren geen grote concerten in grote parken. We wilden iets doen met de ongerustheid van mensen. We zeiden tegen mensen: schrijf een brief aan je parlementariër en vraag om een wet. Veel mensen deden dat.”

Wat gaat u verder in Brussel doen?

„We ontmoeten de Commissaris voor Milieu, Dimas. Ik weet nog niet goed wat ik tegen hem zal zeggen. Ik zal er wel moeilijk tussen komen, als hij aan het woord is.”

Het bedrijfsleven zegt altijd dat Europa moet oppassen met nog strengere milieueisen. Straks verdwijnen alle banen naar China en India, waar veel oude vieze fabrieken staan.

„Dat argument gebruiken wapenfabrikanten ook altijd. ‘Als wij het niet doen, dan doet iemand anders het wel.’ Dat neemt niet weg dat Europa de morele verplichting heeft actie te ondernemen. Wij kunnen wetten aannemen, wij kunnen een voorbeeld geven, méér dan anderen.”

Denkt u dat de regeringsleiders straks over dit idee gaan praten?

„Ik hoop nu vooral dat we meneer Dimas hiermee steunen, dat zou goed zijn.”