Drie broers in een trein op zoek naar spiritualiteit

The Darjeeling Limited Regie: Wes Anderson. Met: Owen Wilson, Jason Schwartzman, Adrien Brody. scene uit de film The Darjeeling Unlimited (2007) FOTO: Twentieth Century Fox 20th Century Fox

The Darjeeling Limited

Regie: Wes Anderson. Met: Owen Wilson, Jason Schwartzman, Adrien Brody.

„Een spirituele reis”. Zo noemt Francis Whitman de treintocht die hij en zijn twee broers dwars door India ondernemen. Francis (Owen Wilson) heeft zijn hoofd in het verband, een pleister op z’n neus en trekt een beetje met een been. Een motorongeluk, zegt-ie. Het weerhoudt hem er niet van de baas te spelen over zijn broers Peter (Adrien Brody) en Jack (Jason Schwartzman); hij is nu eenmaal de oudste.

Aanleiding voor de trip is de dood van hun vader, een jaar geleden. De broers hebben elkaar sinds zijn begrafenis niet meer gezien, tot ontsteltenis van Francis. Hoeveel (erg geestige) ruzies en onenigheid ze nu ook weer hebben, hij wil de familie bij elkaar houden. In elk geval tot aan de eindbestemming, hun moeder, die non is geworden in de Himalaya.

Net als in The Royal Tenenbaums en eigenlijk al zijn films stelt Wes Anderson in The Darjeeling Limited een uit elkaar gegroeide familie centraal. Jack vraagt zich af „of wij drieën in het echt ook vrienden zouden zijn geweest.”

De films van Anderson worden te vaak getypeerd in termen van art direction (stijl) en absurdisme (inhoud). Hij filmt graag tableaus met acteurs die met het gezicht naar de toeschouwer toe spelen. Het opvallendste stijlkenmerk in The Darjeeling Limited is de camerabeweging die scènes zonder te monteren met elkaar verbindt. Een mooi voorbeeld is een lang shot dat begint bij twee broers, gaat naar rechts en laat twee andere compartimenten met belangrijke bijfiguren zien, waarna de camera in de gang van de trein de derde broer in het vizier krijgt en met hem terugkomt naar de slaapcoupé, waar de broers op hem wachten.

Tegenstanders vinden zijn films te maniëristisch. Maar wie zich blind staart op de oppervlakte, doet hem tekort. In zijn films kruipt altijd melancholie binnen. Die zwaarmoedigheid is verbonden met verlies – de dood hangt als een schaduw over alle films van Anderson – en teleurstelling over het leven.

De art direction, in de helle kleuren van India, werkt zo als een contrapunt. De poenige Louis Vuitton koffers die de broers tot hun eigen wanhoop maar blijven meezeulen, zitten vol emotionele bagage. Die moeten ze kwijtraken, pas dan is er ruimte voor spiritualiteit.

    • André Waardenburg