De toegevoegde waarde van een boekenkast waar ‘livres’ op staat

Het is heel makkelijk, zegt de directeur van ‘woonsfeer’-winkel Rivièra Maison. Hij struint markten af in het buitenland, vindt een mooi kastje, trekt de laden eruit en zet er rieten manden in. Nog een likje witte verf erop en een gekalligrafeerde sfeerverhogende tekst als ‘The Raffles’ of ‘Cape Cod’: klaar.

De nieuwste vondst van de directeur is een partijtje aluminium uit India, dat wordt gebruikt als materiaal om manden mee te vlechten. ‘Rustiek Aluminium’, heet het dan ook.

We staan op de nieuwe woonbeurs ‘Woonidee’ in de Jaarbeurs in Utrecht. De dag is feestelijk geopend met champagne en het doorknippen van een lint in de stand van Rivièra Maison, die vandaag als ‘Leukste Woonkamer Van Nederland’ te boek staat. Het is een ‘beachhouse’, met veranda en droominterieur.

Het jammere van beurzen is dat het me nooit lukt om erin mee te gaan. Ik blijf de grauwe evenementenhal zien, met kilometers brandwerende tapijten en kantoorplanten.

Terwijl het allemaal zo goed bedoeld is: de Buitenkamer met tipi’s, hot tubs en strandkorven, het Lifestyle Pavillion met bedwelmende magnoliageuren en de Woonkrant Ideeënplein waar je ‘moodboards’ kan maken met knipsels uit woontijdschriften.

Maar net als ik me probeer in te leven in de toegevoegde waarde van een boekenkast waar ‘livres’ op staat, loopt er een stinkende, shagrokende tapijtverkoper voorbij. Sta ik oprecht moeite te doen om onder de indruk te raken van een designbank, begint de standhouder te stofzuigen.

Er zijn ook aannemersbedrijven, hypotheekverstrekkers en leveranciers van garagedeuren en zonwering aanwezig. Een echte standwerker is bezig om zijn Franse terracotta knoflookrasp en dameshemdjes aan de man te brengen. Het begrip ‘wonen’ blijkt nogal breed.

De grootste drukte is bij de stand waar een vrouw met headsetje een kookdemonstratie geeft, met pannen die bakken zonder boter. Het beurspubliek bestaat nu eenmaal niet uit smaakbewuste, welvarende yuppen die op zoek zijn naar een interieurmake-over. In de rij voor de ingang staan vooral oudere echtparen. Gekleed in verstandige Kreymborgjassen, een lijstje beursaanbiedingen paraat. Ze lopen onzeker door het decor van Rivièra Maison, af en toe een prijskaartje omdraaiend. „Mooi allemaal hè”, zegt een vrouw tegen haar man. „Ja”, zegt hij. Eerst maar even een bakkie koffie.

Aaf is volgende week terug van vakantie.