Dagelijks wijntje voor oude mannen zinloos

Rotterdam. Mannen van in de zeventig moeten niet precies dezelfde dingen doen om gezond te blijven als hun jongere seksegenoten. Op jongere leeftijd is het bijvoorbeeld goed voor de gezondheid om één of twee glazen alcohol per dag te drinken, maar voor 70-plussers maakt dat niet meer uit. Een te hoog cholesterolgehalte is ook niet meer gevaarlijk voor 70-plussers. Het slikken van cholesterolverlagers door gezonde 70-plussers met alleen een te hoog cholesterol is dus waarschijnlijk volslagen nutteloos. Dat blijkt uit de Physicians` Health Study, een langlopend onderzoek naar de gezondheid van Amerikaanse mannelijke dokters. Voor dit onderzoek zijn de gegevens gebruikt van de artsen die vóór 1915 werden geboren. Hun slotanalyse verscheen deze maand in het Amerikaanse medisch-wetenschappelijke tijdschrift Annals of Internal Medicine.