Code gaat Kamer niet ver genoeg

De Tweede Kamer vindt een Europese gedragscode voor buitenlandse staatsfondsen die in Europa willen investeren, tekortschieten. Tweede Kamerlid Paul Tang (PvdA) vindt een vrijwillige code niet genoeg. Die is onvoldoende om Russische of Chinese staatsinvesteerders met politieke bijbedoelingen te weren, vinden ook de regeringspartij CDA en de oppositionele SP.

De Europese Commissie stelde gisteren voor om buitenlandse staatsfondsen een gedragscode te laten ondertekenen waarmee ze jaarlijks inzage in hun beleid geven. Frankrijk en Duitsland zijn bezorgd over de groeiende financiële macht van buitenlandse staatsfondsen, die voor politieke doeleinden misbruikt zou kunnen worden. Ook de Nederlandse regering is voorstander van een vrijwillige Europese gedragscode voor staatsfondsen. Zo’n dertig landen beschikken inmiddels over staatsfondsen, die volstromen dankzij olie- en grondstoffenrijkdommen. Ze geven echter nauwelijks informatie over hun doelstellingen of investeringsgedrag.

„Een gedragscode is een stap in de goede richting, maar het is te vrijblijvend”, zegt Tweede Kamerlid Jan ten Hoopen (CDA). „Kunnen we op deze manier politieke invloed in strategische sectoren van de economie werkelijk weren?” Hij pleit voor dwingender Europese maatregelen, zoals een toets om „strategische sectoren” (banken, energie) te beschermen. Tweede Kamerlid Ewout Irrgang (SP) vindt dat Nederland extra maatregelen moet nemen. „Minister Bos en de Europese Commissie roepen te snel dat er protectie wordt bedreven. Maar je wilt niet dat een bank als ING in handen van buitenlandse overheden komt”, aldus Irrgang.

Het Duitse ministerie van Economische Zaken gaat gewoon door met wetgeving om strategisch belangrijke ondernemingen net als de VS te beschermen tegen overnemingen door buitenlandse staatsinvesteerders. Het Britse ministerie van Financiën verwelkomt het voorstel van de Europese Commissie. „We werken met onze partners aan een gedragscode om er zeker van te zijn dat staatsfondsen eerlijk, transparant en commercieel handelen”, aldus een woordvoerder.