Burgemeester Dinkelland weg

Burgemeester Frans Willeme van Dinkelland is gisteren ontslagen door minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken, PvdA). Hij moet per 1 maart vertrekken en zal dat ook doen, zegt Willeme in een telefonische reactie. In december 2007 zegde de gemeenteraad het vertrouwen in hem op, vanwege een ruzie met drie wethouders. Circa 7.000 bewoners van de gemeente, die 26.000 inwoners telt, gingen uit protest de straat op. De burgemeester bleef toen, uiterst ongewoon, zitten. Willeme sluit niet uit dat hij zijn ontslag gaat aanvechten. „Het hangt af van de motivering van de minister. Die krijg ik pas morgen per post.” Willeme zegt teleurgesteld te zijn over het feit dat het ‘integriteitsonderzoek’ dat naar de drie wethouders liep, niet is afgewacht. „Ook is dit nadelig voor alle burgemeesters. Als een raad het bijvoorbeeld niet aanstaat dat hun burgemeester man is, kunnen ze ’m zo wegkrijgen.” Volgens het ministerie wordt Wileme ontslagen op basis van de verklaring van de gemeenteraad dat de verhoudingen tussen de gemeenteraad en de burgemeester blijvend zijn verstoord.