Boeuf bourguignon

Vandaag strijken we neer in Frankrijk. Doet u dat ook wel eens, overnachten in de Bourgogne? Tussen Beaune en Lyon het liefst? Dat doen wij regelmatig en het gerecht van vandaag komt rechtstreeks uit de vignerons. Thierry en Christine Davanture hebben een chambre d’hôte (gastenkamers) nabij Buxy. We hadden op de bonnefooi een kamer besproken en ja, we aten ook graag mee. Toen we aankwamen – inderdaad een huisje midden in een wijngaard – rook het hele huis naar boeuf bourguignon. Klassiek gerecht en eenvoudig te maken.

Ik zag op de website (http://davenay.chez-alice.fr) dat Christine nog steeds regionale recepten maakt voor haar gasten. Zij serveren er een kir bij en je krijgt een fles wijn uit hun wijnkelder.

Voor 6 personen

olijfolie, goede kwaliteit

2 uien, fijngehakt

2 tenen knoflook, fijngehakt

2 ons mager gerookt spek, in blokjes of reepjes

1 pond rundvlees van goede kwaliteit, niet te mager (dus geen biefstuk maar bil of staartstuk), in blokjes van 2x2x2 cm

2 cl cognac

3 ons winterpeen, in dunne plakjes

1 potje zilveruitjes, uitgelekt

ons champignons, schoon geborsteld en gevierendeeld

1 fles rode wijn (bourgogne of beaujolais)

Bouquet garni van peterselie, laurier, rozemarijn en tijm. Bouquet garni wil zeggen een bosje van verschillende kruiden bij elkaar gebonden of in een leeg theezakje gedaan en dat mee laten koken met de saus. Voor het opdienen wordt de bouquet verwijderd.

2 eetlepels maizena, met een beetje water tot papje gemengd

groente naar keuze: peultjes, doperwtjes of haricots verts

Fruit in de olie de ui met de spekjes. Doe, als de ui glazig is, de knoflook erbij en fruit even mee. De stukjes vlees erbij voegen en rondom bruin braden.

Verwarm de cognac in een metalen soeplepel, de brand erin en rustig over het vlees schenken. Zet het vuur nog heel even hoog om de cognac in het vlees te laten verdwijnen. Afblussen met de wijn. Nu is het moment gekomen om het bouquet toe te voegen. Doe de deksel op de pan en laat de boeuf minstens twee uur (drie uur is beter) rustig sudderen. Een half uurtje voor het einde de champignons en de zilveruitjes toevoegen.

Ten slotte het bouquet verwijderen. De saus binden met de maizena en op smaak brengen met zout en peper.

Serveren met puree, gekookte aardappeltjes of rijst.

Vergeet de groente niet.

Morgen: Gravad lax

Janneke Vreugdenhil is met vakantie.

Praat mee over boeuf bourguignon op nrcnext.nl/koken