Bloeddruk bij ivf-kinderen verhoogd

Ivf-kinderen hebben in de puberteit een hogere bloeddruk en een minder goede suikerhuishouding dan hun leeftijdsgenoten. Dat ontdekten onderzoekers van het Vrije Universiteit Medisch Centrum.

Hun resultaten staan binnenkort in het Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Een vergelijkbaar effect is bekend bij moeders die in het begin van de zwangerschap honger of zware stress te verduren krijgen. Hun kind heeft een grotere kans op hoge bloeddruk, diabetes type II en hart- en vaatziekten. Een van de onderzoekers, hoogleraar kinderendocrinologie Henriette Delemarre: „In vitro fertilisatie kan voor een embryo net zo onnatuurlijk zijn als blootstelling aan voedseltekort of stress. Er wordt een eicel bevrucht in een bakje met voedingsstoffen.”

De ivf-kinderen hadden een hogere bloeddruk en bloedsuikerwaarde dan kinderen die door een natuurlijke bevruchting waren ontstaan. Het verschil tussen de twee groepen was echter klein, en alle meetwaarden bleven binnen de norm. De kinderen waren dus niet ziek.

Maar volgens Delemarre kunnen zulke kleine afwijkingen in bloeddruk en suikerstofwisseling op de kinderleeftijd uitgroeien tot grotere afwijkingen op de volwassen leeftijd. „De gevonden verschillen verhogen dus wel degelijk de kans op hart- en vaatziekten bij de volwassene.”

Volgens Delemarre is dit een waarschuwing dat ivf meer met het embryo doet dan we ons realiseren. In Nederland wordt ongeveer 1,5 procent van de kinderen geboren na ivf. „Ivf is zó geaccepteerd, maar eigenlijk weten we nog heel weinig van de lange-termijn-veiligheid.” Eerder werd ontdekt dat ivf een hogere kans op oogkanker geeft.

De onderzoekers vermoeden dat de problemen kunnen ontstaan doordat de chemische activatie en inactivatie van bepaalde genen ontregeld raakt: er gaat iets mis in de zogeheten ‘methylering’ van het DNA. Delemarre: „Uit dieronderzoek blijkt dat ivf de methylering aantast.” Uit een tweede, nog te publiceren deel van het onderzoek blijkt overigens dat ivf-kinderen het op school net zo goed doen als andere kinderen.