Bescheiden prins, felle zakenman

Vele belastingdiensten azen op de fortuinen die opgeborgen zijn bij banken in Liechtenstein. Prins Alois springt fel op de bres voor zijn belastingparadijsje.

Prins Alois von und zu Liechtenstein Foto AP Hereditary Prince Alois of Liechtenstein speaks during a press conference in the newly opened parliamentary building in Vaduz, Liechtenstein, Thursday Feb. 21, 2008. (AP Photo/Keystone, Arno Balzarini) Associated Press

Gebaat bij rust en anonimiteit, maar plotseling beland in het oog van de storm. In het oog van een orkaan beter gezegd. Prins Alois von und zu Liechtenstein. De „intens saaie” prins Alois von und zu Liechtenstein, volgens royaltywatcher Marc van der Linden.

De 39-jarige regent van het steenrijke ministaatje is getrouwd met hertogin Sophie van Beieren, is vader van vier kinderen en resideert in een luxueus 14de-eeuws kasteel in de hoofdstad Vaduz. Kortom, prins Alois had zijn zaakjes prima op orde. Totdat de Duitse fiscus zich liet verleiden door een aanbod van een voormalige medewerker van de Liechtensteinse LTG-bank, eigendom van de koninklijke familie. Deze naar verluidt 42-jarige Heinrich Kieber ontving 4,2 miljoen euro voor zijn cd-rom met gegevens over belastingontduikers. De sneeuwbal die vanaf dat moment ging rollen, heeft ondertussen zo’n omvang gekregen dat het miniscule Alpenstaatje (34.000 inwoners) eronder verpletterd dreigt te raken. Grote buur Duitsland heeft frontaal de aanval geopend met in zijn kielzog vele nationale belastingdiensten die allemaal geld uit Liechtenstein willen zien.

De prins reageerde op een voor hem ongebruikelijke wijze. Hij betichtte Duitsland van „heling” omdat het land vertrouwelijke informatie zou hebben gekocht, sprak van een „crisis” in de betrekkingen en noemde het Duitse belastingsysteem „het slechtste ter wereld”.

Hier leek niet de prins te spreken over wie weinig bekend is omdat hij cameraschuw zou zijn. De bescheiden man die een officiersopleiding volgde in Groot-Brittannië, rechten studeerde in Salzburg en na zijn huwelijk nog enige jaren in Londen werkte bij accountantskantoor Arthur Andersen. De prins die alom wordt omschreven als conflictmijdend.

Zijn uitspraken deden vooral herinneren aan zijn vader Hans-Adam II. De man aan wie Alois zijn grote macht te danken heeft en die mogelijk nog flinke invloed uitoefent op zijn zoon. In 2003 won Hans-Adam een referendum waarin de Liechtensteiners hem en zijn opvolger de volmacht gaven om de regering te ontslaan en elke hen onwelgevallige wet tegen te houden. Hans Adam had gedreigd met het familiefortuin naar Wenen te verhuizen als hij zijn zin niet kreeg. In 2004 droeg hij de macht over aan prins Alois.

Deze is onder de grote internationale druk wat tot inkeer gekomen. In zijn 25 koppen tellende parlement verklaarde hij dat het belastingstelsel wordt herzien, al bezwoer hij dat het bankgeheim intact zal blijven. Het is voor de prins en zijn onderdanen alleen de vraag in hoeverre de rijkaards van deze wereld nog waarde hechten aan het ooit zo betrouwbare bankgeheim van Liechtenstein.

    • Wilmer Heck