Bende van Ferrarivervalsers opgerold

De droom een Ferrari te bezitten, blijkt de afgelopen jaren makkelijker realiseerbaar te zijn geweest dan gedacht. De Italiaanse financiële politie heeft gisteren een bende opgerold die de supersportwagens via internet al voor tussen de 20.000 en 50.000 euro verkocht: vervalste Ferrari’s, vrijwel niet te onderscheiden van de onbetaalbare dure originelen.

Na een tip van Ferrari in Maranello begon de politie te rechercheren. In Licata op Sicilië stuitten agenten op een werkplaats waar een vervalste F360 klaar stond voor de verkoop. De sportwagen was met een „uitzonderlijk vakmanschap” in elkaar gezet. Voor de assemblage gebruikten de autobouwers onderstellen van Pontiacs en Toyota’s MR2, die ze voor 3.000 euro uit Duitsland importeerden. Via internet kochten ze originele Ferrarionderdelen, zoals het steigerende paardje en het stuur met logo. Ook kochten ze zo motoren van andere merken, en reproducties in fiberglas van deuren en motorkappen van Ferrari’s.

In heel Italië zijn 21 nep-Ferrari’s in beslag genomen. Zeven wagens moesten nog verkocht worden. Veertien exemplaren reden al rond met alle risico’s van dien. De wagens zagen er weliswaar uit als origineel, weggedrag en veiligheid lieten veel te wensen over.

Voornamelijk zakenlieden hadden de Ferrari’s aangeschaft. Sommigen verhuurden ze. Dankzij hoge huurprijzen konden ze hun investering binnen een jaar terugverdienen.

In totaal heeft de politie vijftien personen gearresteerd. Justitie onderzoekt of ze ook de kopers zal vervolgen. Ze zouden allemaal hebben geweten dat ze vervalste bolides hadden aangeschaft.