ASMI zwicht niet voor druk fonds

Chipmachinemaker ASM International (ASMI) heeft in het vierde kwartaal van 2007 een hogere omzet en nettowinst geboekt dan analisten hadden verwacht. Dat blijkt uit de gisteren gepresenteerde jaarcijfers. ASMI staat al een tijd onder druk van het hedgefonds Fursa dat hogere rendementen eist en wil dat het management aftreedt. De top van ASMI voelt daar niets voor.

ASMI, uit Bilthoven, rapporteerde een kwartaalomzet van 236,9 miljoen euro en een winst van 19,1 miljoen. De winst over heel 2007 bedroeg 61 miljoen , een stijging van 78 procent.

Het zorgenkind van ASMI, het front end-segment (dat machines maakt voor de fabricage van halfgeleiders) boekte vorig kwartaal een bescheiden winst: 3,4 miljoen euro. Dat is licht onder de verwachtingen. Fursa eiste eerder een afsplitsing van deze activiteiten.

Volgens topman Arthur del Prado, die in maart wordt opgevolgd door zijn zoon, hebben de front end-activiteiten last gehad van een onvoorspelbare vraag die het gevolg is van een inkrimpende halfgeleidermarkt en zorgen over de macro-economische ontwikkelingen.

De verwachtingen voor komende kwartaal zijn minder positief. Del Prado zei gisteren dat de omzet en winstgevendheid van de front end-activiteiten in het eerste kwartaal van 2008 lager zullen zijn dan vorig kwartaal. „Hoewel de orderinstroom sterk was, was een groot deel hiervan voor levering in datzelfde kwartaal.” ASMI kreeg in het vierde kwartaal orders binnen ter waarde van 250 miljoen euro. De portefeuille bedraagt nu 200 miljoen. Analisten hielden rekening met 160 miljoen.

Fursa, dat een belang heeft van 10 procent in ASMI, wil het zittende bestuur vervangen door eigen experts. Het hedgefonds heeft een strategisch plan opgesteld dat de winstgevendheid fors moet verbeteren. ASMI heeft het plan bestudeerd en het gisteren afgewezen.