ABN Amro: afboeking van 1,5 mld

ABN Amro heeft meer te lijden gehad van de kredietcrisis dan tot nu toe bekend was. Uit de laatste jaarcijfers die de bank publiceerde, blijkt ABN Amro voor 1,5 miljard euro aan afboekingen te hebben gedaan.

Dat maakte de bank vanmorgen bekend. Het is de laatste keer dat ABN Amro zelf jaarcijfers presenteert, volgend jaar zullen de consortiumpartners Royal Bank of Scotland (RBS), Fortis en Santander over de door hen overgenomen delen van de bank rapporteren. Zij namen ABN Amro vorig jaar voor 72 miljard euro over.

ABN Amro maakte in 2007 een winst na belasting van 1,8 miljard euro, tegenover 2,7 miljard in 2006. De daling wordt voornamelijk veroorzaakt door de afboeking. Zonder de afboekingen kwam de nettowinst van ABN Amro vorig jaar uit op 2,9 miljard euro, 19 procent meer dan in 2006.

RBS presenteerde vanmorgen de jaarcijfers inclusief het ABN Amro-deel. De bank heeft vorig jaar een winststijging geboekt van 19 procent tot 7,7 miljard pond (ruim 10 miljard euro). RBS moest in totaal 2,12 miljard pond afboeken door beleggingen in riskante (subprime) hypotheken en de kredietcrisis.

De delen van ABN Amro die door Fortis zijn overgenomen presteerden boven verwachting, zegt Philip Dierckx, voorzitter van het directiecomité van Fortis in een telefonische toelichting. De door Fortis ingelijfde onderdelen (het Nederlandse bankbedrijf en het onderdeel vermogensbeheer) hebben vorig jaar een nettowinst geboekt van 1,36 miljard euro.

Dierckx: „Commercieel gaat het na een wat tegenvallend tweede en derde kwartaal ook weer goed. Spaartegoeden zijn met 3 miljard euro toegenomen, het aantal hypotheken is met 7 procent gestegen en de zakenbank groeide ook met 2,3 miljard euro.”

Dierckx zei verder dat de opname van de ABN Amro-delen in Fortis voorspoedig verloopt. Fortis heeft ABN’er Adam Roos aangesteld als global head of sales. Fortis zelf publiceert volgende week pas de jaarcijfers.

Lees meer over de overname van ABN Amro op nrc.nl/abn