1 Achterhalen

Welke reis hebben deze biljetten achter de rug? Foto Floren van Olden Rotterdam 27-02-2008 betalen in een winkelcentrum om een plant af te rekenen. Foto Floren van Olden Olden, Floor van

Reizende eurobiljetten

nl.eurobilltracker.com en www.eurodiffusie.nl

Ooit weleens afgevraagd wie nog meer dat gekreukelde, groezelige briefje van vijf in je portemonnee in handen heeft gehad? Je kunt een poging doen de historische reis van je eurobiljet te achterhalen via nl.eurobilltracker.com. Voer je woonplaats, de ‘shortcodes’ en serienummers van je biljetten in, en kijk of iemand toevallig al eens hetzelfde biljet heeft ingevoerd. Zo ja, dan heb je een hit en kun je bekijken welke afstand in welke tijd je biljet heeft afgelegd.

Eurobilltracker bestaat uit een Europees team van vrijwilligers die gezamenlijk een gigantische databank van eurobiljetten opzetten. Hoe meer deelnemers, hoe groter de databank wordt. Inmiddels zijn er ruim 123.500 ‘eurobilltrackers’. Dagelijks worden er bijna 20.000 nieuwe biljetten ingevoerd. De site barst daarnaast van de informatie. Zo krijg je als deelnemer bijvoorbeeld te zien bij welke nationale bank je biljet is gemaakt. Ook kun je op landkaartjes zien welke weg de biljetten gevolgd hebben en de hits per land bekijken. Er is een ontelbaar aantal statistieken. De site kent één ‘maar’: de kans op een hit is minimaal. De acht biljetten die ik invoerde, leverden precies nul hits op. Niet zo gek, als je bedenkt dat op de ruim 41 miljoen ingevoerde biljetten er maar 176.000 hits zijn. Dat is ehh... een kans van minder dan 0,5 procent. Voor de verspreiding van euromunten zie eurodiffusie.nl. (OV)