Zoek maar een andere bank

De bank ABN Amro wil van Amerikaanse klanten af.

Eerder al zochten duizenden spaarders hun heil bij een andere bank.

ABN Amro zet zijn Amerikaanse beleggingklanten op straat. In een brief aan enkele honderden mensen met een Amerikaans paspoort en een effectenrekening bij ABN Amro in Nederland meldt de bank dat het deze service binnen dertig dagen gaat „discontinueren”. Anders gezegd: Amerikanen die bij grootste bank van Nederland een Nederlandse beleggingsrekening hebben, zijn niet langer welkom.

ABN Amro wil nog niets zeggen over het waarom van de maatregel. Een woordvoerder: „We hebben onze klanten wel duidelijk gemaakt dat het niets met de klanten zelf te maken heeft. Het heeft strategische redenen, we zijn ons op alle activiteiten aan het heroriënteren.”

In een bericht in De Telegraaf van gisteren wordt gesuggereerd dat de stap van ABN Amro te maken zou hebben met aangescherpte Amerikaanse toezichtregels. ABN Amro wil daar niets over zeggen. Opmerkelijk is dat andere banken, zoals de Rabobank, hun Amerikaanse klanten niet wegsturen. Naar verwachting zullen de ‘bankloze’ Amerikanen hun beleggingen nu bij andere Nederlandse banken onderbrengen.

Het nieuws over de Amerikaanse rekeninghouders komt op een moment dat ABN Amro toch al vaak negatief in het nieuws is. Sinds de overname van de bank in oktober door het internationale consortium van Royal Bank of Scotland, het Spaanse Santander en het Belgisch-Nederlandse Fortis wordt ABN Amro opgesplitst.

Al tijdens de maandenlange overnamestrijd vorig jaar liepen tienduizenden klanten weg bij ABN Amro. Zij namen voor miljarden euro’s aan spaargeld op bij ABN Amro en stalden dat bij onder meer de Rabobank en kleinere zakenbanken als Van Lanschot. Rabobank meldde in augustus vorig jaar elke dag zo’n 500 nieuwe rekeninghouders te krijgen, merendeels afkomstig van ABN Amro.

Intussen is de reorganisatie van de bank in volle gang. Met name bij het gedeelte dat Fortis overnam, gaat dat gepaard met de nodige onrust. Bij de divisie Asset Management, voor professioneel vermogensbeheer, heeft Fortis tot onvrede van de medewerkers vooral mensen uit de eigen gelederen aangesteld, ten koste van ABN Amro-managers.

Lees meer over ABN Amro op www.nrc.nl/abnamro