Z-Afrika hervat jacht olifant

Zuid- Afrika gaat vanaf 1 mei weer olifanten afschieten. De minister van Milieu bevestigde maandag het einde van het veertien jaar oude moratorium op de jacht op olifanten. Volgens Marthinus van Schalkwyk is de beslissing genomen onder druk van de wil dparken, die al jaren klagen over overbevolking. De Zuid-Afrikaanse parken bieden samen onderdak aan 20.000 olifanten, ruim 2,5 keer zoveel als in 1994 toen het verbod op de jacht werd ingesteld. Alleen het Krugerpark heeft al meer dan 13.000 olifanten. Dat is naar zeggen van de parkopzichters twee keer zoveel als wat verantwoord zou zijn voor het ecosysteem.

Volgens voorstanders is de jacht nodig omdat de almaar uitdijende olifantenkuddes grote schade aanrichten. Grote delen van de parken in Zuidelijk Afrika zijn de afgelopen jaren veranderd in maanlandschappen, met geknakte bomen waar andere dieren van moeten leven. In tijden van droogte verdringen de dikkonten andere dieren bij de drinkvijvers.

Het afmaken van olifanten is volgens de Zuid-Afrikaanse minister alleen toegestaan, als alle andere oplossingen niet effectief blijken. Er is de afgelopen jaren geëxperimenteerd met anticonceptie voor olifanten. Wildparken verplaatsen ook grote groepen olifanten. Het Krugerpark exporteerde onder meer naar het naburige Mozambique. Maar olifanten krijgen vaak heimwee en walsen de grenshekken tussen de landen eenvoudig plat om terug te kunnen keren naar hun geboortegrond.

Dierenactivisten reageerden furieus op de beslissing van de minister. Animal Rights Africa sprak over een „droevige dag voor Afrika”. „Wij zijn woedend”, zei woordvoerder Michele Pickover. „Er is geen enkel wetenschappelijk bewijs dat de olifanten een gevaar zijn voor de biodiversiteit.” Sommige actiegroepen overwegen een internationale toeristenboycot uit protest tegen de beslissing. De minister reageerde gisteren laconiek op dat dreigement. „Het was te verwachten dat dit debat zulke emoties zou oproepen. Er zijn maar weinig dieren op deze aarde waarmee mensen zich zo verbonden voelen als met olifanten.”