Wintersalade

Voor 2 personen als bijgerecht:300 gram biologische aardappels (Agria, Desireé)zout en versgemalen zwarte peper2 eetlepels olijfolie extra vierge2 eetlepels fijngesneden bieslook2 bladscheden met steel van knolvenkel2 struiken witlof1 avocado, pit en schil verwijderd8 gepelde walnoothelften, in stukjes2 eetlepels grof gesneden selderijblad1 eetlepel walnotenolie1 eetlepel rode wijnazijn

Sla die snel verflenst, moet vrijwel meteen na aankoop worden gegeten, maar doordeweeks kunnen met reeds aangeschafte stevige groenten ook salades worden gemaakt. Jaren geleden heb ik al eens een pleidooi gehouden voor struikjes witlof die lang goed blijven in de groentelade en waarmee snel zeer verschillende salades kunnen worden gemaakt. Aardappels, knolvenkel en avocado gaan ook gemakkelijk een hele week mee.

Bereiding: Schil de aardappels, snijd ze in 4 dikke plakken en kook ze in circa 8 minuten gaar in kokend en gezouten water. Giet ze af, snijd ze in blokjes en doe ze in een ruime slakom. Giet meteen de olie erbij, strooi de bieslook erover en schep de aardappelblokjes om. Snijd de stengels van de knolvenkel in dunne schijfjes, snijd het fijne groen fijn en snijd de bladscheden dwars op de draad in smalle reepjes.

Snijd de struikjes witlof overdwars in drie stukken, haal het loszittende blad uit elkaar en snijd de resterende stukken stronk overlangs in hele dunne plakjes. Snijd de avocadohelften in blokjes ter grootte van de aardappels. Doe groenten, venkelgroen, avocado, walnoten en selderijblad bij de aardappels. Voeg walnotenolie en azijn toe, zout en peper naar smaak en schep alles luchtigjes om. Klaar.

FLORINE BOUCHER

Morgen: Salade met krokante kip

    • Florine Boucher