Visa heeft de risico’s uitbesteed

Ondanks de kredietcrisis gaat Visa naar de beurs. In tegenstelling tot American Express loopt Visa geen risico als klanten hun kredieten niet afbetalen.

Ze hebben wel lef bij Visa: een creditcardmaatschappij die tijdens de kredietcrisis zijn naam te gelde wil maken met de grootste Amerikaanse beursgang ooit.

Visa maakte maandag bekend dat het bijna 19 miljard dollar (12,7 miljard euro) wil ophalen door zichzelf naar de beurs in New York te brengen. Als de beursgang inderdaad zoveel oplevert, heeft Visa in één keer evenveel geld binnengehaald als de huidige twee Amerikaanse recordhouders samen: AT&T Wireless en Kraft Foods haalden eerder bij elkaar 19,3 miljard dollar op.

Visa is de laatste van de drie grote Amerikaanse kaartmaatschappijen zonder beursnotering. Concurrent Mastercard ging in 2006 voor 2,4 miljard dollar naar de beurs. Sindsdien is de koers van Mastercard vervijfvoudigd. Dat is een aantrekkelijk vooruitzicht voor Visa – al is de vraag of een vergelijkbare prestatie in de huidige marktomstandigheden mogelijk is. Als wereldwijd de kredietmarkt opdroogt, moet uitgerekend een creditcardmaatschappij dan naar de beurs gaan?

American Express merkte de gevolgen van de kredietcrisis in januari, toen beleggers hun stukken massaal dumpten nadat de creditcardmaatschappij bekendmaakte dat consumenten minder gingen uitgeven. Bovendien meldde Amerian Express dat steeds meer wanbetalers het krediet op hun kaart niet afbetaalden. Het concern trof hiervoor in het vierde kwartaal van 2007 een voorziening van 440 miljoen dollar.

Het is niet verwonderlijk dat American Express zoveel meer last heeft van de kredietcrisis dan bijvoorbeeld Mastercard. De bedrijven geven allebei creditcards uit en verdienen, net als Visa, veel geld op de Amerikaanse markt. Mastercard en Visa geven creditcards uit, maar niet de bijbehorende leningen. Het krediet waarop Amerikanen zo gretig kopen, komt in hun geval gewoon van de bank die de kaart uitgeeft, terwijl American Express ook het krediet zelf moet opbrengen. Als er door een slechte markt dus meer wanbetalers bijkomen, is dat voor Mastercard of Visa dus niet zo’n probleem.

Visa en Mastercard verdienen geld omdat banken hun een vergoeding geven voor het uitgeven van hun betaalkaart. Consumenten betalen vaak een vast bedrag per maand of per jaar voor een kaart. Daarnaast komt een paar procent van iedere transactie die met een creditcard wordt verricht via de bank in de kas van Mastercard of Visa.

Hoewel de banken het kredietrisico lopen, hebben Visa en Mastercard grote invloed op hun kaartuitgevers. Zo konden ze hen jarenlang verbieden om ook kaarten van de concurrent aan te bieden. In 2001 werd deze concurrentiebeperkende eis door de rechter verboden, maar Visa heeft de concurrentiebeperking pas veel later opgeheven. Afgelopen november schikte Visa voor 2,25 miljard dollar een klacht van American Express hierover omdat het bedrijf banken zou hebben aangezet om met name geen creditcards van American Express uit te geven. Visa moest deze zaak snel afhandelen, omdat dit soort dreigende claims een risico konden vormen voor een succesvolle beursgang.

Ook de Europese Commissie kondigde aan nog problemen te hebben met de manier waarop Visa aan transacties verdient, maar dat is voor Visa geen risico, omdat Visa Europe als enige divisie geheel zelfstandig is en blijft.

Het bedrijf kan zichzelf dus zonder noemenswaardige risico’s naar de beurs brengen, al blijft de timing precair. Uit een analyse van financieel persbureau Bloomberg blijkt dat aandelenuitgiftes recent sowieso minder in trek zijn. Bedrijven die dit jaar naar de beurs gingen, haalden 43 procent minder op dan in de eerste paar maanden van vorig jaar.