Uitstel voor Engels plan extra voetbal

Het overleg tussen de Engelse voetbalclubs uit de Premier League en de wereldvoetbalbond FIFA over een extra speelronde buiten de eigen landsgrenzen is uitgesteld. De clubs willen eerst de haalbaarheid van het plan onderzoeken vooraleer het plan voor te leggen. De FIFA reageerde tevreden op dit besluit.

Voorzitter Sepp Blatter noemde het plan eerder al ridicuul. Michel Platini, voorzitter van de Europese voetbalunie UEFA, liet zich in nagenoeg dezelfde bewoordingen uit. Begin februari opperden de Engelse clubs vanaf het seizoen 2010-2011, vooral om commerciële reden, een extra speelronde in te voeren. Die zou worden gespeeld in vijf buitenlandse steden. Loting zou moeten uitmaken welke ploegen elkaar treffen.

De duels zouden in januari worden gespeeld in bijvoorbeeld het Verre Oosten, Australië, Zuid-Afrika, of de Verenigde Staten. De wedstrijden zouden meetellen voor de reguliere competitie.

De twintig clubs uit de Premier League staan unaniem positief tegenover het plan. De Premier League wil zo de fans uit het buitenland de kans geven om hun favoriete Engelse teams ook competitief aan het werk te zien. De wedstrijden zouden ook extra inkomsten uit tv-rechten met zich meebrengen. Spelers en fans zijn tegen het plan. (ANP)