Ter Horst: Grondwet is flets en archaïsch

De Nederlandse Grondwet doet „flets” aan. Hij is weinig toegankelijk en soms archaïsch geformuleerd. Dat schrijft Ter Horst (Binnenlandse Zaken, PvdA) vandaag in NRC Handelsblad. Ter Horst: „De gebrekkige toegankelijkheid en inzichtelijkheid van de Grondwet zelf ontnemen haar bindend en bezielend vermogen waardoor mensen zich verenigd kunnen voelen.”

De Grondwet leeft niet en heeft niet de maatschappelijke betekenis die ze zou moeten hebben, zegt de minister. Daardoor kan hij de spanningen in de samenleving niet „kanaliseren”. Volgens haar moet dat veranderen.

Uit een enquête in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken blijkt dat weinig Nederlanders de Grondwet kennen. 84 procent van de ondervraagden zegt de inhoud niet zo goed, of zelfs helemaal niet te kennen. Dit blijkt te kloppen: van de zes kennisvragen had niemand alles goed. Van de respondenten had 94 procent drie of meer vragen fout.

Dat ligt ook aan de toegankelijkheid van de Grondwet, zegt de minister: „Om erachter te komen dat Nederland een democratie en rechtsstaat is, moet je wel erg welwillend tussen de regels door lezen en verschillende artikelen in samenhang bezien. Het zijn bijna verborgen boodschappen.” Overigens wil een meerderheid van de Nederlanders dat rechters wetten aan de Grondwet kunnen toetsen.

In het regeerakkoord is afgesproken een staatscommissie in te stellen die de positie van de Grondwet moet versterken. Ter Horst nam daar vandaag al een voorschot op. Zij denkt bijvoorbeeld aan een „inspirerende” inleiding en een beginhoofdstuk waarin „onze staatsinrichting, rechtsorde en nationale identiteit tot uitdrukking komen”. De overheid moet de Grondwet ook aan de man brengen, vindt de minister: „In het onderwijs, in de inburgeringcursus en in de wijken.”

Grondwet moet bezielen: pagina 7