Televisie Voorkeur

Het nieuwe wetenschapsprogramma Noorderlicht Nieuws van de VPRO brengt wetenschappelijk nieuws „dat ons allemaal raakt omdat het onze toekomst zal veranderen”, in de vorm van korte berichten, reportages en gesprekjes met wetenschappers. In de eerste aflevering wordt nog niet de belofte waargemaakt dat er ook nieuws uit de alfa- en gammawetenschappen aan bod zal komen. Vanavond gaat het namelijk over een revolutionaire manier om biobrandstof te maken met behulp van zonlicht en CO2 en genetisch veranderde bacteriën, over water op Mars en over het meten van de temperatuur in de stratosfeer. Presentatie Georgina Verbaan en Pieter van der Wielen. Ned. 3, 20.25-21.00u.

actualiteiten

EénVandaag. Verslag uit Bagdad na vijf jaar oorlog. Dictator Saddam Hoessein is geëxecuteerd, Irak heeft een nieuwe grondwet en er is een parlement gekozen. Maar desondanks is de situatie in Irak nog erg instabiel. Verslaggever Hans Jaap Melissen sprak in Bagdad met Irakezen op straat. Een portret van het dagelijkse leven in de Irakese hoofdstad. Ned.1, 17.59-18.45u.

Netwerk. De mensen achter Wilders. Ruim een jaar werkte de PVV-fractie in de luwte van fractieleider Geert Wilders in de Tweede Kamer. Maar nu beginnen ze op te vallen in politieke discussies. Verslaggever Wilfred Scholten volgde Fleur Agema, Dion Graus en Barry Madlener. Verder een reportage over de 39-jarige Ann die lijdt aan een ongeneeslijke vorm van anorexia. Ze wil een einde aan haar leven maken en vroeg schrijfster Kristien Hemmerechts haar verhaal op te schrijven. Ned.2, 20.20-20.50u.

Nova/Den Haag Vandaag. Willem II is een van de clubs die voor het voortbestaan afhankelijk zijn van de opbrengst van de voetbalrechten. Nu dreigt die opbrengst een stuk minder te worden dan vorig jaar. Verder: een reportage vanuit het Groningse dorp Ganzedijk waar zoveel huizen leeg staan dat de gemeente overweegt het dorp ‘terug te geven aan de natuur’. En de vraag: kan Hillary Clinton het tij nog keren? In Den Haag Vandaag een verslag van de Kamerdebatten over de politie-cao en een mogelijk onderzoek naar de besluitvorming rond deelname aan de oorlog in Irak. Ned.2, 22.15-22.50u.

praatprogramma

De wereld draait door. Presentator Matthijs van Nieuwkerk ontvangt Max Westerman, oud-correspondent in Washington. Ze praten over het laatste debat tussen Hillary Clinton en Barack Obama en over ‘dirty campaigning’. Verder te gast de 17-jarige pianiste Denise Lutgens die is toegelaten tot de Royal College of Music in Londen. En Reinout Oerlemans over zijn plan het komische nieuwsprogramma Caiga Quien Caiga in Nederland op de buis te brengen. Ned.3, 19.30-20.25u.

Pauw en Witteman. Onder anderen te gast: zanger en liedjesschrijver Frank Boeijen over zijn nieuwe boek met cd 36,9°C. Hij gaat ook zingen in het programma. Ned.1, 23.05-0.05u.

documentaire

Hoge Bomen pioniers: Willem van Kooten. Willem van Kooten, alias Joost den Draaijer, brak begin jaren zestig door als revolutionair radiomaker op het piratenschip van Veronica, waar hij nieuwe popmuziek en termen als ‘gouwe ouwe’, ‘swingt de pan uit’, ‘Ungaaaahhhh’ en ‘luistervrienden’ de ether in slingerde. Hij introduceerde hitlijsten als de Top 40 en organiseerde de eerste drive-in-shows in het land. Hij zag als een van de eersten dat je met muziekrechten veel geld kunt verdienen. Van Kooten richtte platenmaatschappij Red Bullet op, waar veel Nederpopbands (Shocking Blue, Golden Earring) hun platen uitbrachten. Den Draaier draaide die liedjes dan weer op radio Veronica. Portret van „de eerste echte deejay van Nederland”. Ned.2, 20.50-21.25u.

The nun. Zweedse documentaire uit 2007 van Maud Nycander over Marta, een vrouw die op haar 19de intrad bij de zusters karmelitessen, de strengste kloosterorde die er is. Marta komt uit een gezin met negen kinderen. Ze mag het klooster nooit uit. Haar familieleden mogen haar zeven keer per jaar bezoeken. De documentaire werd bekroond met de Prix Italia 2007. België 2, 23.20-0.20u.

Operation Machterhalt. Documentaire over de politieke toekomst van Vladimir Poetin na de Russische presidentsverkiezingen van 2 maart. ARD, 23.30-24.00u.

informatief

Kaaskoppen & Waterlanders. Serie programma’s over de vaderlandse geschiedenis, met als uitgangspunt personen die figureren in de Canon van Nederland. Vandaag de Amsterdamse drukker en cartograaf Willem Blaeu die in de 17de eeuw de wereld in kaart bracht. En amateur-astronoom Eise Eisinga die in de 18de eeuw in zijn huis in Franeker een planetarium bouwde dat nog steeds ‘werkt’. Ned. 2, 19.25-19.55u.

Sport, levensgevaarlijk! Realityprogramma over de gevaarlijke kant van verschillende sporten. Met beelden van sportevenementen waarbij het vreselijk fout gaat. RTL 7, 23.00-0.00u.

amusement

Andermans veren: Hulp. Lachwekkende, ontroerende, bekende en onbekende fragmenten uit de wereld van cabaret, theater en televisie. Deze keer over het thema ‘hulp’. Met onder anderen Herman Finkers, Koefnoen, Don Quishocking en George van Houts. Gast: Herman van Veen. Ned.2, 21.25-22.00u.

Room 101. BN’ers mogen cabaretier Jan Jaap van der Wal ervan proberen te overtuigen dat hun grootste ergernissen naar room 101 moeten worden verwezen – dat wil zeggen: de wereld uit. Vandaag is het de beurt aan schaatser Erben Wennemars. Ned.3, 22.00-22.30u.

sport

RTL Voetbal Live-verslag van de de wedstrijd Quick Boys-NAC Breda, in de kwartfinale van het KNVB Bekertoernooi. Ned.3, 20.15-23.00u.