Script- schrijvers akkoord met cao

Scriptschrijvers in de Verenigde Staten zijn akkoord gegaan met een nieuwe cao. Dat meldde de vakbond Writers Guild of America gisteren. „Dit contract betekent een nieuw begin,” zei president Patric M. Verrone. „Het geeft onze leden de zekerheid dat ze vanaf nu op een eerlijke wijze worden gecompenseerd voor inhoud op internet.” Bovendien, aldus Verrone, worden de schrijvers nu ook gecompenseerd voor het hergebruik op nieuwe mediakanalen van hun eerdere werk. Voor film gaat deze regeling op vanaf 1971, voor televisie vanaf 1977.

In de nieuwe cao, die loopt tot 2011, wordt de vergoeding van scriptschrijvers voor uitzending via internet verdubbeld. Bovendien gaat het minimumloon met 3 procent omhoog. Meer dan 93 procent van de leden zou voor de nieuwe overeenkomst hebben gestemd. Volgens Jonathan Handel, advocaat en voormalig adviseur van de schrijversvakbond, zijn nog steeds een heleboel schrijvers niet gelukkig met de deal. „Maar ik denk dat ze zich realiseren dat dit de beste deal is die ze konden maken.”

Zo’n 10.500 scriptschrijvers uit Hollywood en New York waren op 5 november 2007 in staking gegaan, omdat zij vonden dat zij te weinig geld kregen voor uitzendingen op dvd of via nieuwe media als internet. De werkonderbreking duurde 14 weken waardoor opnames van films en televisieseries stil kwamen te liggen. Halverwege februari hadden de schrijvers al een akkoord gesloten met de film- en tv-studio’s over het hergebruik van hun werk. De schrijversvergoedingen zijn voor het laatst aangepast in een tijd dat videoband en dvd nog niet populair waren. Voor elke tv-uitzending van een uur die een jaar lang tegen betaling op internet wordt uitgezonden stond tot nu toe 250 dollar (172 euro).