Renners ‘gegijzeld’ in conflict Parijs-Nice

De internationale vereniging van wielrenners (CPA) dringt aan op een snelle oplossing van het conflict tussen de internationale wielerunie (UCI) en de Franse organisator Amaury Sport Organisation (ASO).

De Fransen stelden gisteren dat Parijs-Nice van 9 tot en met 16 maart gewoon doorgaat, ondanks een oproep van de UCI aan de wielerploegen om de rittenkoers te boycotten. Om de UCI-regels te omzeilen zet de ASO de ‘Rit naar de zon’ op de nationale Franse kalender. „De beslissing om Parijs-Nice niet te rijden volgens de reglementen van de UCI plaatst de renners in een positie van slachtoffer en gegijzelden”, reageert rennersvereniging CPA.

Het conflict tussen UCI en ASO laaide onlangs op omdat de Franse organisatoren weigerden om de Kazachstaanse ProTourploeg Astana van Tourwinnaar Alberto Contador toe te laten tot hun wedstrijden, waaronder Parijs-Nice en de Tour de France. De UCI schrapte daarop alle door de ASO georganiseerde wedstrijden van de kalender. Ploegen die toch in een ‘illegale’ wedstrijd aan de start komen, zullen volgens UCI streng worden gestraft. De wielerbond dreigt met boetes, schorsingen en uitsluiting van de WK en Olympische Spelen. De ASO dreigt de teams van haar kant dat wie Parijs-Nice boycot ook geen uitnodiging krijgt voor de Tour de France.

Voor de sponsors van de wielerploegen is de Tour, met massale belangstelling van pers en publiek, de belangrijkste wedstrijd van het jaar. Vorig jaar kozen de ploegen om die reden in eenzelfde conflict de kant van de ASO. Hoewel de Fransen de Zweedse ProTourploeg Unibet uitsloten, startten de andere teams ‘gewoon’ in Parijs-Nice. „De renners hebben geen andere keuze dan hun werkgever te volgen”, stelt de CPA nu.